enbravardag.blogg.se

En blogg om som tipsar om enkla knep för en hälsosam vardag. Inga krusiduller. Inte några långa utlägg om vad som är bra och dåligt. Inget passar alla. Bara goda, nyttiga recept, produkttips och träningsinspiration. Det roligaste i livet helt enkelt.

Teryakilax

Publicerad 2013-01-31 20:00:00 i Mat & Recept, Träning,

Gud vilken god middag! Sött, syrligt, salt och kryddigt. Underbara smaker. Idag har jag tränat min fjortonde dag i rad, vilket verkligen börjar kännas i kroppen. Tar en välförtjänt vilodag imorgon. Får hålla mig i skinnet även om det skulla klia. Det kändes som sagt att kroppen var trött idag. Tog mig trots det igenom några kilometer på löpbandet och ett riktigt bra ben/rumppass och avslutade med tio minuter cykling. Malins sällskap gjorde det lite lättare. Rumpan är min favoritmuskel. Jag älskar den. Den är stark, uthållig och blir verkligen snygg av styrketräning! Det finns oändligt många bra övningar dessutom. Med tanke på att man sitter på den stackaren genom hela livet förtjänar den att bli ompysslad.
Kryddig teryakilax:
Laxfiléer
teryakisås
vitlök
riven ingefära
kinesisk soja
Blanda ihop till en marinad och smeta på laxen, bättre med för mycket än för lite! Vi åt detta med grönsaker och rotfrukter i ugn. Supergott.
 
Min favoritfrukt såhär års! Söta och saftiga apelsiner.
 
 
 

Stormig morgon

Publicerad 2013-01-31 07:52:17 i

Brödet blev jättegott. Smakar lite jul av någon anledning men kan inte komma på varför. Åt mackorna rostade med grevéost och gurka. 
 
Är tvungen att slänga ihop en lunch redan nu på morgonen. Ska plugga inför ett seminarium imorgon och måste därför få med lunch. Blir nog ingen höjdare men man tager vad man haver! Det blåser nästan storm just nu så det blir nog en upplevelse att cykla upp till Ekonomicentrum. 
Sallad, tomat, gurka, tonfisk i curry, matvete och parmesan. Hm...

Brödbak och thaigryta

Publicerad 2013-01-30 19:52:00 i Bakning, recept, Mat & Recept,

Provade ett recept på morotsbröd som jag hittade här. Min form är alldeles för stor och degen får därför för stort utrymme och växer inte så mycket. Men jag hoppas det är gott.
 
Det blev en enkel thaigryta till middag, men jag tröttnar aldrig på smakerna. Går att göra på oändligt många sätt med olika grönsaker och protein.
Röd currygryta med kyckling:
400 g kyckling
broccoli
blomkål
purjulök
1 burk kokosmjölk
2 msk röd curry
1 msk kycklingfond
2 msk konserverad ingefära
citorngräs
chilikrydda
salt
 
Stek kycklingen i bitar med 1 msk röd curry, lägg åt sidan. Använd samma panna och stek purjulöken med resten av curryn. Häll i kokosmjölk, 1 dl vatten, fond, ingefära, chili, citrongräs. Låt puttra i 10 minuter. Lägg i broccoli & blomkålsbuketterna och låt puttra i 5 minuter. Lägg i kycklingen igen och puttra tills kycklingen är genomkokt. Smaka av med salt.

Halloumisallad

Publicerad 2013-01-30 14:09:29 i Mat & Recept,

Gjorde en jättegod lunch. Sallad med halloumi och vindruvor. Det salta i osten mot det söta i druvorna är en perfekt kombination! 

Laddar batterierna

Publicerad 2013-01-30 08:46:00 i Mat & Recept,

Gjorde en ny omgång musli igårkväll. Ändrar nästan alltid någon ingrediens för att variera smaken. Jag tog bort hasselnötterna den här gången. Tog två matskedar stevia strö för att få lite sötmna, men bara lite. Några skivor banan ger lite extra energi, vilket kan behövas innan gymmet. Har ingen plan för min träning idag, vilket aldrig brukar sluta bra. Hade tänkt variera med ett pass men vill gärna träna nu på morgonen och känner inte att seniorstyrka är något för mig. Ännu. 

Tisdagslyx

Publicerad 2013-01-29 21:55:00 i produkter,

Blev bjuden på en god middag hos bästa Jenny och dessutom slank det ner ett glas rött. Lyxigt och Mysigt!!! Kom hem och snodde ihop en liten dessert till mig och Christopher. Banan, Hallon och kokosgrädde. Om ni inte redan märkt det så älskar jag kokos. Nu ser vi på vår nya serie, Weeds genom Netflix. 79 kronor i månaden så kan man se de flesta serier!
Cocoschips - en räddare i nöden. Tar bort sötsuget

Träning och lunch

Publicerad 2013-01-29 13:23:23 i Mat & Recept,

Köpte med en sallad från Gerdahallen efter morgonens träningspass (ben och mage). Smidigt värre. Sallad, räkor, ägg, edamamebönor, cashewnötter och matvete. Mums!! 
 

Hallon & avocadoglass

Publicerad 2013-01-28 21:55:00 i Mat & Recept,

En enkel, nyttig och fräsch efterrätt tar inte mer än några sekunder att mixa ihop:
Hallon och avocadoglass:
3 dl hallon
1 avocado
vaniljpulver
citronjuice
 
MIXA! 
 

Lax & räkgratäng

Publicerad 2013-01-28 20:01:00 i Mat & Recept,

Jag åt de godaste kanelbullarna idag. Dreglar fortfarande. Ida hade bara köpt färdig kanelbulle-deg och sedan gjort fyllningen själv. Tänk så skönt att slippa den tråkiga delen med jäsning och knådande. Inte min grej! Ikväll lagade jag en typ av gratäng med lax, räkor och parmsesanost. Jättegott och återigen jättelätt. Jag brukar leta inspiration genom att titta runt på bloggar och receptsidor men det slutar alltid med att jag gör min egen variant. Lite är nog lathet men framförallt är det så roligt att själv hitta sina favoritsmaker och kombinationer!
Lax & räkgratäng:
4 laxfiléer
150 g skalade räkor
1 dl creme fraiche
1 dl matgrädde
1 dl vatten
1 msk fiskfond
citronpeppar
2 vitlöksklyftor
salt
peppar
1 dl parmesan (eller mer)
 
Lägg filéerna i en ugnsform. Blanda alla ingredienser utom räkor och parmesan i en skål. Häll blandningen över fisken och sätt in i ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter. Ta ut fisken och strö på räkor och parmesan. In i ugnen i ytterligare 10 minuter. Servera med en god sallad!

Ärtsoppa

Publicerad 2013-01-28 13:03:10 i Mat & Recept,

Ny vecka, nytt träningsschema. Började veckan med axlar & bröst, men innan dess lyckades jag sträcka någon muskel i höger skinka på löpbandet. Det är farligt att springa för fort tydligen. Därefter blev det sen standardlunch framför tv:n. Har alltid vegetarisk ärtsoppa hemma. Ekologisk är den också. Det är enkelt, gott och BILLIGT! En klick senap i och frökex vid sidan så har man en komplett lunch. Den gör sig inte rättvis på bild dock... Ska nu försöka ta tag i lite plugg någon timme innan det väntar en (fjärde?) avskedsfika med Tove, Siri och Ida
 

Söndagsburgare

Publicerad 2013-01-27 19:41:40 i Mat & Recept,

Fick ett sug efter hamburgare och lagade till en variant ikväll! 
 
Hamburgare:
400g nötfärs
Chilipulver
Lökpulver
worcestersås
oxfond
Grädde (en skvätt istället för ägg. Ägg gör att burgarna blir fluffiga)
Salt
Peppar 
 
Burgarna serverades på en skiva surdegsbröd toppad med ost, tomat, gurka, sallad, lök, jalapenos, groddar och hemmagjord guacamole

Cardio, brunch & shopping

Publicerad 2013-01-27 17:44:00 i Träning,

Herregud vilken stressträning det blev. Mötte Siri vid ingången som var lika sen som jag. Vi insåg att vi hade mindre än 30 minuter på oss om vi skulle hinna i tid till brunchen. Dock passade det mig väldigt bra med endast cardio eftersom jag glömt bort att ha en vilodag denna vecka. Kanske blir det två nästa vecka istället. Kanske. Åt därefter en smaskig brunch på ÖGs nation. Jag är så himla mesig som bara äter bröd när det finns massor att välja på. Blir lite äcklad av den hysteri som uppstår kring all mat dock. Plus bakterierna som nog ser ett drömscenario framför sig. Eftermiddagen har vi spenderat på Emporia, men inte för min skull. Idag skulle Crille shoppa loss, vilket han lyckades ganska bra med. Stolt flickvän. Även jag gick hem med en liten påse såklart...
Dagens träningsoutfit är från HM. Byxorna är långa och vida nertill. HM har emellanåt riktigt bra utbud, även om jag alltid kommer föredra NIKE. Men billigt och helt okej kvalitet kan man hitta. Dock är det bara vissa butiker som säljer träningskläder.

Brunch med vännerna

Publicerad 2013-01-27 09:12:00 i

Idag ska jag bruncha med Tove, Ida och Siri och därför blir det bara en lätt frukost (proteinfil) och en kopp kaffe. Jag älskar ordentliga frukostar och därför bir jag lätt nervös av att inte bli mätt innan gymmet. Åker direkt ner och brunchar efter träningen alltså. 
 
Maten igår var underbart god. Personalen är supertrevlig och proffsig. Rekommenderas! Ursäkta den dåliga kvalitén på bilderna.

Nyttig(are) Hallonpaj

Publicerad 2013-01-26 18:00:24 i Mat & Recept,

 
2 små pajer:
I dl mandelmjöl
30 g smör 
2 msk stevia strö
1 msk cocoschips (för crunch)
kanel
 
Gegga ihop till en smuldeg. Ta mer eller mindre av varje ingrediens för önskad smulighet. Man kan även addera ett ägg om man inte vill ha smuldeg. Lägg geggan på hallonen (jag använde frysta). In i ungen på 200 grader i 10-15 minuter. De underbara små formarna fick jag av mina favorittjejer i födelsedagspresent förra året. SÅ användbara!
 

Lördag!

Publicerad 2013-01-26 14:09:00 i Träning,

Lite morgonträning fick inleda denna lördag. Det blir en lugn lördag och ikväll ska vi utnyttja det första erbjudandet i boken "Eat Sweden" som vi fick i julklapp. Boken innehåller 12 restauranger som alla bjuder på en varmrätt (om man köper två). Mat och Destillat blev valet ikväll. Maten där är underbart god och deras drinkar är kanske ännu bättre! En bra lördag.

Helg!

Publicerad 2013-01-25 17:18:14 i Mat & Recept,

Det var längesen som man verkligen kände skillnad på helg och vardag men nu är det faktiskt riktigt skönt att säga "äntligen helg". Handlade lite fredagsmys med mig hem efter föreläsningen. Ugnabakade chips och choklad. Till middag blir det rostas med grönsaker i ugn. Köpte även ett nybakat bröd för en gångs skull. Jag älskar verkligen bröd men försöker att äta det mer sällan. På helgen måste man dock ha ett gott bröd på morgonen. Har redan snott åt mig en skiva medans jag väntar på att Christopher kommer hem med vin. Trevlig helg!
 
 

Gym & lunch

Publicerad 2013-01-25 12:36:00 i Mat & Recept, Träning,

Dagen började sådär. Tappade mobilen i stengolvet och skärmen sprack. FAN! Har klarat mig i över 2 år. Jaja. På gymet blev det en ny variant på löpningen. Ökade ett snäpp varje gång en ny låt eller refräng började. Bestämde mig för att börja på 10,5 och sluta på 13. Slutade på 24 minuter och det var ett roligt sätt att springa eftersom jag inte själv fick bestämma när jag skulle öka takten. Nästan som att ha en personlig tränare i öronen. Mage och rygg fick sedan en omgång. 
 
Slängde ihop en ganska tråkig sallad men det fick duga. Med mozzarella och västerbottenost kan det inte bli alltför äckligt. 
 

En fattig frukost

Publicerad 2013-01-25 08:41:11 i

FIck leverans från gymgrossisten igår. Nya aminosyror - orange dream och nya proteinbars. Dessa bars har utan tvekan den bästa smaken man kan hitta. Smidigt att ha med som mellanmål om man inte har tillgång till annat. 
 
Min musli har tagit slut och jag har inte hunnit göra ny. Fick göra två rostade mackor med smör. En frukost som inte kommer göra rättvisa på gymet sen... Men en underbart god kopp kaffe till det! Jag älskar kaffe. Det är min största last men jag har inga planer på att bli av med den!

Vin & chokladprovning?

Publicerad 2013-01-24 22:09:00 i

Vi var på vin och chokladprovning på Le Colise i Malmö. Provningen fick vi i julklapp men tyvärr var den en stor besvikelse. Hade fantiserat om att smutta på mängder av viner och äta mig mätt på lyxig choklad. Så var inte fallet. Fick endast smaka på 3 viner varav ca 2 cl av varje. Därtill låg 6 små chokladbitar på tallriken. Snålt och något pinsamt får man säga. Jag råkade äta upp mina chokladbitar vid första rundan eftersom vi inte hunnit äta middag. Att sedan sitta där och skämmas för att inte ha choklad kvar till resten av vinet var bara förnedrande. Tråkigt att ha åkt in till Malmö i denna kyla för detta skrattretande besök. När vi kom hem igen slängde vi in revben i ugnen och gjorde en matig mozzarellasallad till det. Sjukt hungriga magar resulterade i alldeles för mycket mat. Vi tröstade dessutom besvikelsen med gott portvin hemma istället.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Yes, det var inte bättre än såhär...

Aminosyror

Publicerad 2013-01-24 12:56:31 i Träning, produkter,

För att ge muskeluppbyggnaden en hjälp på traven dricker jag aminosyror under styrketräningen. Det förhindrar också nedbrytning av muskler vilket är bra eftersom jag ofta springer i början av ett styrkepass. Lemon sour är supergod och även om den inte innehåller någon energi (0 kcal) får man känslan av att den piggar upp. Har precis beställt orange dream och hoppas den är lika god. 90 porioner kostar mellan 4-500 kronor. Det finns även mindre förpackningar om man vill prova smakerna först. 
 
 
 
 
 

Recept på Musli

Publicerad 2013-01-24 09:02:16 i Mat & Recept,

Här kommer världens lättaste recept, återigen. Jag brukar inte mäta i deciliter utan höftar ganska rejält, allt handlar ju om vad man vill ha mycket respektive lite utav. Alla måtten är därför väldigt utbytliga. Det enda som bör vara ett riktmärke är att plåten inte blir alltför full.
 
Cocoschips - ca 4 dl
Pumpakärnor - 2 dl
Solroskärnor - 2 dl
Sesamfrön 0,5 dl
Krossade linfrön 2 msk
Hasselnötter (skalade) 1 dl
Hackade dadlar 
Gojibär
0,5 dl naturell olja (raps)
En massa kanel
 
Frukt, bär och nötter kan man variera precis hur man vill.
 
Blanda allt utom krossade linfrön, frukt och bär. Känn efter hur mycket kanel som önskas, det krävs ganska mycket för att få smak. Häll blandningen på en plåt, gärna med bakplåtspapper. Ca 20-30 minuter på 100-150 grader. Jag har råkat bränna min några gånger så det är bättre att ha lägre värme. Ha koll!
När muslin sedan svalnat blandar du i krossade linfrön och frukt/bär. 
 
 
 

Supersnabb middag

Publicerad 2013-01-23 20:16:00 i Mat & Recept,

Det har boxats med Siri idag. Bra och intensiv träning där man får hög puls fort och sedan låg igen. Sen får man snygga armar och axlar på köpet! Alldeles för mycket folk dock, gud jag längtar till mars. När både jag och Crille tränat på kvällen och blodsockret är lågt behöver man laga en snabb middag. Idag blev det Ost/skinkpaj som inte tog längre än 5 minuter att slänga ihop och sedan 25 minuter i ugnen (in i duschen så länge). 
 
 
Ingredienser:
5 ägg
1,5 dl grädde
150 g tärnad bacon (alltså inte skinka som jag ljög om innan)
1,5 dl västerbottenost
salladslök (skulle även vara gott med sparris)
 
Stek bacon och låt rinna av på papper. Blanda ägg, grädde och ost. Krydda blandningen med salt, peppar, kanske lite fond. Sprid ut hackad salladslök och bacon i en smord pajform. Häll äggstanningen över. In i ugnen i 25 minuter på 200 grader. 
 
Det blir alltså mer som en ugnsomelett än en paj, men det är ju betydligt nyttigare och enklare. Enkelt och gott, men inte någon fantastisk smakupplevelse. Till det åt vi hemmagjorda fröknäcke som kära svärmor lärt mig.
 
Jag köpte en present till älsklingen idag. Han behöver mer varierade träningskläder (tycker jag). När jag ändå var i farten skickade jag blombud till mamma och pappa. Hahaha, kärlek i luften alltså.
 
 

Morgonstund

Publicerad 2013-01-23 09:52:00 i

Att vakna av sig själv är underbart skönt. Sovmorgon till 9 och frukost framför gårdagens avsnitt av Top Model Sverige. En av tjejerna berättade om fördelarna av att vara 1,90 lång: "Man når allting på ICA" haha, roligt.
 
Hemmagjord musli, proteinpulver vanilj & skogsbär blandat med fil. 

Det här med löpning

Publicerad 2013-01-22 16:35:00 i Träning,

Herregud. Hädanefter är det klockan åtta på morgonen som gäller om man vill träna på gymmet utan att snubbla, bli armbågad eller sitta i någons knä för att köra den maskin man tänkt. Det är kul att folk börjar sina nya liv men alla behöver väl inte börja samtidigt? Det blev 4 km snabb löpning och därefter mage, biceps och triceps. Dock fick jag knappt plats med en matta för magträning och därför kör jag lite extra hemma. 
 
Jag älskar att springa. Oftast. Ibland hatar jag det. Jag springer dock sällan särskilt långt eftersom jag blir rastlös och hellre springer fort och med lutning. Löpning är inte för alla men det är en underbar träningsform som både stärker skelett, förbättrar kondition och framförallt kan utövas var man än befinner sig i världen.
 
Lite tips för att ändra inställning till löpning:
  • Köp ett par färgglada skor och se till att de passar just ditt löpsteg. Det är viktigt. Fel skor gör att man blir trött i benen fortare.
  • Sätt upp mindre mål under löpningen. På löpbandet kan du lätt bestämma både hastighet, lutning och se klockan framför dig. Om du lyssnar på musik kan du tex. öka hastigheten varje gång refrängen på en låt börjar, och sänka igen när den är slut. Eller så springer du med lutning i 2 minuter och plant i 2 minuter. Det finns massor med variationer. Det blir mycket roligare och lättare när man tänker på de små målen istället för att bara bestämma sig för en viss tid eller sträcka. På gerdahallen får man bara springa i 20 minuter om folk väntar, vilket var fallet idag. Då brukar jag springa så långt och snabbt jag kan på den tiden vilket också är sporrande.
  • Tänk på andra saker. Planera inför helgen, försök komma ihåg ett recept eller egentligen vad som helst. 
  • Lägg en handduk så du inte tittar på klockan hela tiden.
  • Sätt upp ett mål längre fram. Siri och jag lovade Johanna att springa lundaloppet i vår, vilket dock bara är en mil men man måste träna för att få en bra tid.
  • Ge inte upp för fort. Ibland krävs det att man springer ett par kilometer innan benen hinner piggna till. Men om du bara orkar en liten bit är det bättre än ingen bit alls.
 
Dessa två insiprerande toppar ska klickas hem när min storlek kommer in. Lorna Jane heter märket och finns att köpa på activewearsweden.se.
 
Spring för livet!

Du sköna dessert

Publicerad 2013-01-22 12:44:00 i Mat & Recept,

Den här nyttiga efterrätten får man äta redan efter lunch. Vilket jag gjorde idag. Tar en sekund att slänga ihop och är faktiskt både smaskig och hälsosam. Inte särskilt söt dock men om man som jag älskar kokos är den suverän.  Kokosgrädde smakar som kokosmjölk men är krämigare, smakar inte alls som grädde. 
 
 
Tinade hallon
Kokosgrädde
 
Klart!

Okej!

Publicerad 2013-01-22 12:06:00 i Mat & Recept,

Eftersom jag ändå fotar maten jag äter kändes det lika bra att använda en blogg i det syftet. Dessutom är det ett utmärkt sätt för mig att minnas de recept jag gjort, vilket faktiskt är svårare än vad man tror. Ännu svårare är det att minnas vilka muskler som tränats, eller hur många kilometer (jag önskar det vore mil) löpbandet visade. Den tredje ursäkten är att jag kan ägna mig åt detta när Christopher spelar dator och jag läst klart alla bloggar (låter väldigt deppigt men vissa kvällar är inte roligare än så). Så om nu inte en kotte vill ta del av inspirationen är det ändå värt mödan. Eller så är det bara ett sätt att bevara stoltheten. Jag är inte den som fotar mig själv på gymet pch förhoppningsvis sjunker jag aldrig så lågt, eller så gör jag. Vem bryr sig egentligen.

Om

Min profilbild

Emilia

22 år och sambo. Läser sista terminen på PA-programmet i Lund. Är nyfiken på allt som har med träning, mat och hälsa att göra.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela