enbravardag.blogg.se

En blogg om som tipsar om enkla knep för en hälsosam vardag. Inga krusiduller. Inte några långa utlägg om vad som är bra och dåligt. Inget passar alla. Bara goda, nyttiga recept, produkttips och träningsinspiration. Det roligaste i livet helt enkelt.

Mindre lyckad löpning

Publicerad 2013-05-31 12:32:00 i Träning,

Det går inte alltid som man hoppats när det kommer till träning. Ibland säger kroppen bara emot. Min planerade mil blev endast 6 km och varje steg kändes kopiöst jobbigt. Men men! All träning är bra träning! Belönar min kämparanda med lite nya kläder som dock redan inhandlades igår. Ibland får man ge sig själv beröm och belöningar!

Vadå matmarknad?

Publicerad 2013-05-30 09:59:51 i

Häromdagen var jag i Västra Hamnen för en brasiliansk vaxning (jag vet, aj) och passade samtidigt på att besöka Green Matmarknad som ligger där ute. Blev otroligt besviken! Det var inte alls vad jag hade tänkt mig, mer som en vanlig affär med lite extra ekologiska och fairtrade produkter. Inget jag kan rekommendera alltså.

Lide Maud

Publicerad 2013-05-29 18:44:13 i Mat & Recept,

Har blivit tokig i potatis de senaste dagarna. Vi äter det varje kväll men i olika former. Det är bra muskelmat. Idag har jag rensat vår städskrubb/garderob som var smockfull med allt möjjligt. Det kändes som ett flera timmar långt träningspass. Nu är där så fint igen och man kan gå in i garderoben för första gången på några år. Har även hunnit med ett riktigt träningspass. Intervaller på löpband - 9km. Orkade inte träna någon styrka idag. Sitter och är nervös inför två arbetsintervjuer imorgon. Det ena känns spännande men det andra känns inte lika lockande. Oavsett är det superbra att intervjuträna eftersom det lär bli en hel del nu framöver... Dags att laga mat. Potatis kommer ingå där också. Bjuder på lite annan mat som ätits de senaste dagarna;
lax med chiliflakes, kokt potaits, ugnsbakad vitlök, gryueregratineras sparris och citronsås. 
lövbiffsrullader (jojos recept) fyllda med fetaost och soltorkade tomater i en smarrig gräddsås.
 

Tre lyckliga år

Publicerad 2013-05-27 20:16:17 i

I lördags hade vi examensfest med klassen. Det var en ganska galen kväll med väldigt mycket skratt. En mycket lyckad sista sittning. Gud. Sista.
Då är det nästan slut nu alltså. Det enda som återstår av min PA-tid (åtminstone kandidaten) är examensceremonin den 7:e juni. Det är helt galet att tre år gått så fort förbi. Det är helt galet hur fina vänner jag har fått. Vänner som jag kommer ha kvar HELA livet. Det vet jag. Vi splittrades redan när vi valde inriktning andra året. Sista året har vi läst olika kurser och splittrats ännu mer. Men vi har ändå hållt kvar i varandra och försökt hålla kvar kontakten med de som farit långt utanför Europas gränser. Snart kommer Tove tillbaka och ska spendera sommaren i Lund! Glädje för mig! Siri ska vara hemma i Stockholm över sommaren men jag tänker hälsa på henne så ofta jag kan. Klarar mig inte länge utan min stupid som jag träffat var-varannan dag under dessa åren. Ida kommer stanna i Lund över sommaren hon med. Det är skönt att ha en extramamma så nära.
& sedan mina fina näset-flickor. Vi har hållt ihop i så många år nu att jag inte längre kan räkna. Alla utom Jenny kommer stanna i Skåne över sommaren. Hon flyr till huvudstaden redan nu. Det är alldeles för tråkigt för att beskriva i ord. Vi har aldrig bott mer än ett stenkast ifrån varandra. Det gör dock att det finns två viktiga personer att besöka i sommar. Kosta vad det kosta vill. Blir alldeles sentimental när jag tänker på hur fina ni är allihop. Hur grymma dessa åren varit när vi alla bott i samma lilla stad och kunnat träffas när och var vi velat. Det kommer troligtvis aldrig hända igen... En liten tår rinner nerför kinden samtidigt som jag ler åt framtiden och vetskapen att jag alltid kommer ha er kvar. Ett samtal bort. Förhoppningsvis inte alltför många mil ifrån mig. Jag älskar er alla. Ni vet precis vem ni är. 
Bara ett litet urval av alla tusentals bilder som de här åren gett upphov till...
 
 
 
 

Intervall 2.0

Publicerad 2013-05-25 13:04:39 i Träning,

Crille fick bestämma om vi skulle springa en längre distans eller intervaller. Han valde intervaller för att " det är nice att man får vila". Jag visste att han skulle ångra sig. Vi började med 3 kilometers uppvärmning och körde sedan intervaller i st Hans backar. 45 sekunders vila mellan varven. Det dröjde inte länge innan " jag hatar dig", vilket ska mycket till för att han ska säga. Han fick vila lite längre och ta foto på mig. Men gud vad det är kul att pusha folk. Önskar att någon kunde pusha mig ibland. Det gör ju all skillnad.

Ömmande ben

Publicerad 2013-05-25 10:18:33 i Träning,

Såhär såg det ut när jag försökte stretcha mina stela ömma ben igår. Har ännu mer ont idag. Ska ändå ge mig ut på en intervallrunda tillsammans med min man. Ska allt piska honom rejält. Vi hade en jättemysig kväll igår i Malmö. Åt middag på restaurang Rebell. Vi var tyvärr något besvikna på maten men kvällen var ändå lyckad. Ikväll är det examenssittning med klassen!!!

Träningsvärk

Publicerad 2013-05-24 07:54:26 i Mat & Recept, Träning,

Jag har haft en enorm träningsvärk i flera dagar nu. Tränade baksida lår i tisdags och körde bland annat raka marklyft. Hade dock 10 kg lättare vikt än jag brukar men gjorde väldigt många reps. AJ! Det blir bara värre och värre. har haft planer på att träna intervaller i Hans backar flera dagar men det är omöjligt att springa. Istället har det blivit lite intervaller på cykel på gymmet vilket bara är brutalt plågsamt och inte det minsta roligt.
Igår lyxade vi till vardagen med annanas, jordgubbar och mörk choklad. Det måste vara bland det godaste som finns i kombination. Så enkelt, massor med vitaminer från frukten och bra antioxidanter från chokladen. 
 

Jordnötskakor & bananbröd

Publicerad 2013-05-23 11:11:20 i Bakning, recept,

Jordnötskakor: (ursprungsreceptet hittar ni här)
1,5 dl jordnötssmör
1 skopa (30g) proteinpulver vanilj
0,5 dl riven kokos (jag använde kokosmjöl men riven kokos blir nog godare)
2 msk stevia strö
1 msk bakpulver
  • Blanda ihop ingredienserna och rulla små bollar som sedan plattas ut något. Grädda i ugnen 10-12 minuter på 175 grader. 
Bananbröd
Har du övermogna bananer hemma som inte känns så aptitliga att äta passar det perkekt att använda dem till en kaka eller bröd. Det här blev ett platt litet saftigt bröd som smakar som sockerkaka med banan och kanel.
Du behöver:
1-2 övermogna bananer 
3 ägg
1 dl kvarg eller yoghurt
1,5 dl mjöl (jag använde grahamsmjöl)
3 tsk bakpulver
1 msk honung
1 tsk kardermumma
2 msk kanel
  • Smörj och bröa en liten form. Blanda mjöl, bakpulver och kanel i en bunke. Vispa resterande ingredienser med elvisp. Blanda i mjölblandningen i smeten. Fyll formen med smeten och grädda på 175 grader i ca 35-40 minuter. 

Protein-maränger

Publicerad 2013-05-23 08:09:09 i

Min dunk med äggvita och mitt proteinpulver fick tillsammans bli proteinmaränger. Något sega för min och Siris smak men nästa gång provar jag att ta mer äggvita. Har ju fortfarande mer än halva dunken kvar... Smaken var dock inget att klaga på!! Ni får ursäkta den fula bilden.

Sista-tentan-innan-sommarlov

Publicerad 2013-05-22 11:26:32 i Mat & Recept,

Hej på er! Dagen är inne för den sista tentan. Det kan hända att jag har en inlämningsuppgift kvar i min andra kurs beroende på vad jag får för resultat på föregående inlämning. Hursomhelst vill jag bara ha den här skiten (förlåt) över. Det har varit det tråkigaste någonsin att plugga till. Känner mig inte särskilt förberedd heller men jag hoppas ha tur med frågorna. Att skriva tenta klockan 14 på eftermiddagen är inte heller min önskan. Jag kan inte öppna boken nu eftersom det bara skulle bringa mer panik. Istället bakar jag ett nyttigt bananbröd som ni ska få recept på senare. Beroende på hur snabbt jag skriver tentan blir det möjligtvis ett axelpass på gymmet innan Siri ska ordna halv-åtta-hos-mig-middag. Jag tänkte hinna köpa några öl på systemet för att fira lite! Bjuder på gårdagens middag så länge. Kryddig korv med en mozzarellasallad som är nerkladdad i världens godaste hemmagjorda pesto. Aldrig mer köpepesto. 
 

Jordnötsbollar

Publicerad 2013-05-20 21:16:59 i Bakning, recept,

Just nu bakas det hej vilt här hemma. Har insett hur mycket man kan göra med proteinpulver och jag har en hel del att ta slut på. Här har ni jordnötsbollar gjorda på 3 msk jordnötssmör, 1 skopa proteinpulver vanilj, rullade i riven kokos. Gjorde två andra varianter till Johanna & Filip i fredags. Häromdagen gjorde jag skogsbärsmaränger... Älskar att experimentera i köket!

En summering av helgen

Publicerad 2013-05-19 18:11:16 i

I fredags hade vi en jättemysig kväll med god mat, vin och lets dance hos Johanna & Filip! Dessutom var de hundvakter åt Hugo och Freddie vilket gjorde tillvaron ännu bättre! Det bjöds på oxrullader med fetaost/tomatröra, hasselbackspotatis och sallad. Till efterrätt blev det glass med varma hallon och Johannas hemmagjorda knäckflarn. Mums!
Lilla Freddie som inte ser ut att ha några ögon.
 
Igår åkte vi ner till mina föräldrar i Falsterbo på kvällen. Det bjöds på grillad mat och självklart gott vin! Sedan spenderades kvällen framför Eurovision. Vilken grym show de hade lyckats med. Vi sov hos svärföräldrarna i Höllviken och åt en god frukost tillsammans imorse. Dock blev det ingen längre visit än så. Vi tog bussen hem igen för att jag skulle hinna plugga idag. Något som jag kanske inte riktigt gjort. Nej. När vi kom hem till lägenheten vid 2 blev jag sugen på att ta en löprunda (inspirerad av mina grymma vänner som sprang Göteborgsvarvet igår). En mil hade jag tänkt springa men med dåligt lokalsinne blev den milen 14 kilometer istället. Mitt distansrekord. Nöjd tjej.
Pappas present från oss! Goda öl, choklad, lakrits och oxkorv. En salig blandning.
Lite champagne och snacks innan maten.
 

Cardio vs. intervall

Publicerad 2013-05-18 09:05:56 i Träning,

Tänkte tipsa om en blogg som skriver väldigt tydligt om varför intervallträning i många fall är betydligt mer effektivt än vanlig lågintensiv cardio. Ni kan läsa här!

Intervallträning

Publicerad 2013-05-17 17:48:42 i Träning,

I älskade "Hans backar" tillbringade jag 40 minuter med intervallträning. Först 2,5 kilometers löprunda och sen ett tiotal spurter i backen med vila emellan. Intervaller är superba för förbränningen. Att bara jogga med jämnt tempo en längre bit kan göra att förbränningen stannar upp. Därför är det bra att väcka kroppen genom att köra intervaller någon gång i veckan. Det får dessutom upp flåset rejält vilket gör att det blir lättare att springa långdistans ibland om man tränar intervaller emellanåt. Den här fredagen har annars bara bjudit på plugg och en lunch i solen med Siri på favorit-Italia. Nu ska jag föna mitt blöta hår och göra mig klar för parmiddag med Johanna & Filip! Vilket perfekt sätt att tillbringa fredagskvällen. Att få en middag lagad är ju dessutom LYX nuförtiden.
Mitt "Mount Everest". 

Sommarmiddag

Publicerad 2013-05-16 21:36:59 i Mat & Recept,

Hej på er! Ännu en dag har gått där alldeles för få timmar spenderats med tentaplugget. Istället har hela eftermiddagen gått åt till shopping och mys med Siri i Botaniska trädgården. Så vackert det är överallt nu. Körbärsträden blommar och allt är grönt i olika nyanser. Lund är underbart på våren! Blev verkligen sugen på att grilla och äta somrig mat. Slängde ihop ett dussintal (måste uppskattat fel i affären) grillspett som tyvärr fick grillas i ugnen. Till det en hel ugnsbakad vitlök, något som ni måste prova! Dela hela vitlöken på mitten. Ringla över olivolja och baka i ugnen cirka 20 minuter på 200 grader. Den smälter i munnen. Lite sallad och tzatziki gjorde även grillspetten sällskap.
 

 

Laxpizza

Publicerad 2013-05-15 21:28:00 i Mat & Recept,

Botten till 2 pizzor är gjord på 4 äggvitor, 4 msk grahamsmjöl, salt, basilikakrydda. Bara att vispa ihop, steka till två platta tortillabröd. Toppa med pepparrotsvisp, lax, rödlök, avokado, tomat, gurka & ruccola!
 

12 km & scones

Publicerad 2013-05-14 18:07:37 i Bakning, recept, Träning,

Slog mitt löprekord idag - 12 km! Blir inspirerad av min vän Siri som i höstas aldrig hade sprungit knappt en kilometer men som härom dagen sprang 16 km. Hon ska dessutom ta sig igenom Göteborgsvarvet på 21 km på lördag. Hon är cool den tjejen. Vi klarar mer än vi tror!!! 
Till lunch idag: Nybakta havrescones med ost och avokado.
Recept: 2 stora scones
2 dl havremjöl
1 dl bovetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk honung
En nypa salt
50 gram smör
1,5 dl yoghurt
  • Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser och nyp sedan ihop det med smöret. Tillsätt yoghurt tillsammans med honung och blanda ihop. Klicka ut smeten till två kakor på bakplåtspapper. Grädda i runt 20-25 minuter.
 
 

Mandelbollar

Publicerad 2013-05-14 12:45:00 i Bakning, recept,

Vill ni ha receptet på världens lättaste snacks? Fyllda med nyttiga fetter och protein? Då kommer det här!
Till 6 stycken bollar behöver du;
3 msk mandelsmör (organialreceptet från www.tasty-health.se använde jordnötssmör. Det ska jag prova nästa gång)
1 skopa proteinpulver vanilj
2 tsk vatten
kakao att rulla i 
  • Blanda mandelsmör, vatten och proteinpulver. Form till bollar och rulla i kakao. Mums!

Plugg-pt?

Publicerad 2013-05-13 17:14:01 i

God eftermiddag på er! Hoppas ni haft en mer lyckad dag än jag. Idag började jag ta itu med plugget inför min sista tenta på den här utbildningen. Helt fantastiskt skönt känns det samtidigt som det skapar många andra konstiga känslor. Hursomhelst så har jag inte motivation för fem öre just nu. Det är en tenta i företagsekonomi - marknadsföring och egentligen ingenting som känns relevant för mig. Det gäller liksom bara att få den avklarad. Jag behöver verkligen ingen PT för att ta mig i kragen och träna hårt men jag hade behövt någon som stod bakom mig och tvingade kvar mig framför boken. Det är tur att man får se fram emot mysiga kvällar med en mysig pojkvän, en ost&vin-kväll imorgon med vännerna och lite andra roligheter. Jag tog en 2,5 timmes paus för att äta lunch och därefter gymma men det gjorde mig inte mer motiverad. Tvärtom. 
Efter-tränings snack: Keso med nötter&bär, äppleringar och mörk choklad. Kaffe till det såklart.

Löprunda och oxfilé

Publicerad 2013-05-11 22:55:00 i Mat & Recept,

Jag begav mig som sagt ut på en löprunda i eftermiddags. Har haft lite svårt att hitta ett bra löpspår här i mina trakter men idag sprang jag första biten på ett helt nytt håll där jag fick hålla tummarna för att inte springa vilse. Men herregud vad det känns annorlunda att springa en mil ute jämfört med på löpbandet. Jag tycker det är ganska bekvämt att låta bandet rulla i det tempo jag önskar och sen bara hänga med. Det är sällan några problem. Det kändes mycket längre att göra det utomhus - såg nästan alla delar av Lund. Nej men nästan. Tycker dessutom att det är svårt att hålla tempot jämnt, vill gärna spurta på lite för tidigt. På vägen hem möttes jag av tandemcyklister som cyklade med poliser på cykel hack i häl. Rolig syn.
Kvällens middag: Oxfilé med täcke av fetaost, soltorkad tomat, vitlök och pinjenötter. Till det serverades stekt aubergine och broccoli. 
 
 

Att se Lund

Publicerad 2013-05-11 18:16:24 i Träning,

En mils löprunda genom Lund gör att man får se många delar man inte sett förut. Eftersom jag inte deltog i Lundaloppet bestämde jag mig för att göra distansen på egen hand!

Halv åtta

Publicerad 2013-05-09 22:45:00 i Mat & Recept,

Återigen var det dags för en halv åtta-middag för oss som vägrar lämna Lund. Det vi syftar på är att vi är de enda som stannat kvar i Lund hela studietiden medans resterande 4 deltagare tagit sig utomlands. Det var min tur idag och jag bjöd tjejerna på lite orientaliska kebabspett, halloumisallad, hummus och paprikasås. 
Kebab till 4 personer:
600 g nötfärs
1 ägg
1 msk salt (salta ordentligt!)
1 msk kalvfond
1 knippe hackas färsk persilja
2 vitlöksklyftor
1 tsk paprikakrydda
1 tsk koriander
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
1 krm muskotnöt
svartpeppar
  • Värm ugnen till 175 grader. När det gäller måtten på kryddorna är det bara en uppskattning. Krydda riktigt ordentligt! Färsen behöver mer kryddor än man tror. Blanda samman allt och tryck ut färsen på blötlagda träspett. Lägg spetten på gallret i ugnen med en plåt undertill som kan samla upp fett och vätska. Snurra spetten någon gång under tillagning. Tillaga cirka 15 minuter.
 
 

Min svaghet

Publicerad 2013-05-08 21:33:06 i

Om jag ska låta bli choklad kan det inte finnas hemma. Tyvärr finns det en hel del jut nu... Men ni vet väl att choklad (läs kakaobönan) har så många bra egenskaper för både kropp och själ? Jag knaprar därför någon bit med gott samvete. I vanliga fall brukar jag hålla mig till 85% kakaohalt under vardagarna, men nu har Christopher fått välja.

Hos Allergologen

Publicerad 2013-05-07 15:40:00 i

Jag trodde inte heller det var sant när jag fick höra att jag skulle besöka en "Allergolog", men tydligen är det precis vad de kallar sig. Specialister i allergi. Jag har en frukstansvärt hemsk gräsallergi som i princip förstör större delen av sommaren för mig. Jag bestämde mig därför i år att jag skulle ta tag i problemet och försöka börja en vaccination med tabletter som är ett helt nytt påhitt och som bara finns för gräsallergi. Då tar man tabletterna varje dag i 3(!!) år och sedan är man troligtvis fri föralltid. Låter som en dröm i mina öron. Det var dock svårare än jag trodde. Eftersom vaccinet är så nytt och dyrt måste man först prova en hel säsong med att verkligen ta alla mediciner ordentligt. Däruöver finns det även vaccin via sprutor som jag förmodligen ska prova nästa år om medicinen inte fungerar i år. Jag är inte hoppfull på detta första försök eftersom mina tidigare allergimediciner aldrig hjälpt mig. Hursomhelst. Där var jag idag och fick reda på att jag även är björkallergiker (aldrig märkt). Snart väntar studietidens sista seminarium för min del och därefter ska jag träffa tjejerna för att grilla och spela kubb ikväll! Får passsa på att vistas ute innan gräset blommar och jag går i ide. Tack & hej!

Salami- & mozzarellasallad

Publicerad 2013-05-06 20:18:40 i Mat & Recept,

Efter att ha pluggat hela dagen med Sofia fick jag för mig att hinna inom gymmet innan föreläsningen. Det blev något stressigt kan man säga. Hann inte träna styrka utan bara springa men det blev ett bra löppass med ett väldigt svettigt resultat. Duschade snabbt som tusan och insåg att eftersvettningarna började komma så fort jag fått på mig kläder. Kände hur hela ansiktet rann av mig under föreläsningen. Haha. När Crille kom gjorde vi en god sallad med salami och mozzarella. Och självklart HEMMAGJORD pesto. Det hoppas jag ni också gör. Går inte att jämföra med den man köper i affären. Tycker jag. 
Pesto:
Mixa pinjenötter, riven parmesan, vitlök, basilika och olivolja. Tillsätt peppar men var försiktig med salt eftersom parmesanen är salt. Jag använder inga mått utan slänger i lite på känsla, det är bara att tillsätta mer av något om det behövs. Men en hel kruka basilika behövdes för att det skulle räcka till fyra portioner. 
 

Sista rycket

Publicerad 2013-05-04 17:23:17 i Bakning, recept, Träning,

Vi hade en supermysig kväll hos svärföräldrarna igår. Självklart tittade vi på hockey (läs besvikelsen) och vi tippade på resultatet. Alla var optimistiska förutom jag som inte brydde mig lika mycket, vilket gjorde att jag vann. Kanske hade varit roligare om Sverige gjorde det, men ändå. Idag har vi försökt bli av med något av allt det goda vi åt igår, vilket alltid är fallet när man varit på besök i Höllviken. Blandade snabb löpning med powerwalk på löpbandet. Hade ingen lust att träna styrka idag. Ikväll ska vi bara chilla framför tv:n med (alldeles för dyr) tapas-mat och rödvin. Har sjukt stressiga veckor framför mig i skolan nu. På 16 dagar ska det hinnas med 3 inlämningar och en tenta. Sista rycket innan examen... 
Min lunch idag: Mandelpannkakor/bröd/krabbelurer (1 dl mandelmjöl, 1 ägg, 1/2 tsk bakpulver, 1 krm salt) med topping gjord av yoghurt, philadelphia, kokos, och proteinpulver "french vanilla".

Solsken, gym & middag

Publicerad 2013-05-02 21:22:00 i Mat & Recept,

Dagen har spenderats med Siri på balkongen. Det blev verkligen inget vettigt gjort men vi fick lite nya fräknar och en glass i värmen. Har även kört ett pass på gymmet - 15 minuter på crosstrainern, 5 styrkeövningar för ryggen och 20 minuters löpning.
Siri var igång och fotade...
 
Crille hade ansvar för middag ikväll. Det blev kinesisk kycklingsoppa. Bara att koka risnudlar i hönsbuljong, addera ärtor, purjolök och majs. Kycklingen gjorde han i ugnen, penslad med en sötare kinesisk soja.
 
 
 

Trötter

Publicerad 2013-05-02 08:16:48 i

Godmorgon! Hoppas ni mår bättre än jag gör idag. Har kommit in i en period där jag sover dåligt, vilket inte är likt mig då jag brukar sova som en sten. Alla har ju sina svackor ibland så inte ska man klaga... får hoppas att det vänder snart. Eftersom jag inte drack någon alkohol på valborg kunde jag träna igår. Trodde jag skulle vara ensam på gymmet, men icke! Helt smockat med folk!? I Lund!? 1 maj? Man slutar aldrig förvånas över denna stad. Jag & Siri lyssnade senare på kören som sjöng in våren i Lundagård. Hela Lund verkade vara där, skön stämning! Til middag blev det tacos i brist på ork att vara innovativ. Men gud så gott det är, jag tröttnar inte. 
 
 
 

Plockepinn

Publicerad 2013-05-01 11:10:47 i

Det har varit lite dåliga uppdateringar de senaste dagarna. Hittade dessa bilder på Idas blogg från förra veckan då vi var på Plockepinn i Malmö och åt massa goda tapasrätter. En väldigt väldigt mysig kväll!!

Om

Min profilbild

Emilia

22 år och sambo. Läser sista terminen på PA-programmet i Lund. Är nyfiken på allt som har med träning, mat och hälsa att göra.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela