enbravardag.blogg.se

En blogg om som tipsar om enkla knep för en hälsosam vardag. Inga krusiduller. Inte några långa utlägg om vad som är bra och dåligt. Inget passar alla. Bara goda, nyttiga recept, produkttips och träningsinspiration. Det roligaste i livet helt enkelt.

Lördagslyx

Publicerad 2013-04-28 10:01:00 i Mat & Recept,

Vi vann lite cash (åttatusen!!) igår på V75, vilket vi dock inte visste när vi handlade lyxmiddagen. Plötsligt försvann det något dåliga samvetet vi hade för att vi köpt oxfilé. Det blev en väldigt lyxig middag men nu känner jag att köttkvoten är fylld för några dagar framåt. I fredags blev det ryggbiff, igår oxfilé vilket det även blir ikväll. Jag tvingade Crille att göra två benövningar med mig på gymmet igår. Idag kan han inte gå. Tur att han inte körde resten av passet med mig alltså...
Förrätt: Räkmacka med aioli, rödlök och persilja.
Varmrätt: Risotto med parmesan och helstekt oxfilé. 
 

 

Lite mer sommarkänsla

Publicerad 2013-04-26 20:53:38 i

Nya gardiner och en ny duk för att göra vardagsrummet lite gladare och ljusare. Ikväll har vi bara njutit av en god ryggbiff med potatis & vitlök i ugnen. Druckit god öl och nu ser vi på let's dance. Att bara vara med min älskade i vårt fina hem... Kanske det bästa jag vet. Inga bilder på dagens middag tyvärr. Den gjorde sig inte rättvisa på bild.
 

Fattiga riddare "healthy style"

Publicerad 2013-04-26 09:22:51 i Bakning, recept,

Godmorgon! Har precis ätit en frukost bestående av mandelbrödet som jag gjorde med kanel & stevia för att det skulle likna "fattiga riddare". Toppade med äppelmos och mandelsmör. Väldigt gott! Orkade dock inte äta upp allt, det är mäktigare än man tror. Igår tog jag mig en vilodag och stannade hemma hela dagen. Hade seminarium 16-18 men annars rörde jag mig inte ur fläcken. Är taggad för träning idag. Har inte bestämt mig för vad än. Såg precis på nyhetsmorgon och blev sjukt taggad på att ändra lite inredning här hemma. Byta ut garidiner, duk, kuddar mot massa blommigt och somrigt! Tar mig nog en tur ner till Åhlens i eftermiddag och ser vad jag kan använda CSN till. 
1 dl mandelmjöl, 1 ägg, 1 krm salt, 1/2 msk stevia och 1 tsk kanel. Blanda allt och stek i smör. Toppa dina riddare med precis vad du känner för!

Räksallad

Publicerad 2013-04-25 19:57:31 i Mat & Recept,

Smarrig räksallad med avokado, melon och alla de andra obligatoriska grönsakerna! Det serverades med citron och aioli!

Mandelbröd

Publicerad 2013-04-24 09:13:41 i Bakning, recept,

Jag läste återigen på Josefinas blogg om ett mandelbröd som verkade så enkelt att göra och därför var jag tvungen att prova igår. Bara att vispa ihop 1 ägg, 1 dl mandelmjöl, 1/2 tsk bakpulver och lite salt. Sedan steker man två bröd i lite smör. Det blir som en blandning mellan bröd och pannkaka. Jättegott. Jag åt mina med mandelsmör (mandel + mandel= sant?).

Lax & vitkål

Publicerad 2013-04-22 14:26:07 i

Gårdagens middag: Lax i teryakimarinad, stekt vitkål med citron, broccoli och en sås gjord på turkisk yoghurt och wasabi. 

Chokladmuffins

Publicerad 2013-04-21 18:31:00 i Bakning, recept, Träning,

Hittade det här receptet på duktiga Josefinas blogg. Nyttiga chokladmuffins! Jag förbannade mig när jag insåg att bananen glömts i affären men ersatte den med färska hallon istället. Tror dock att den hade tillfört den där extra lilla sötman som behövs. Blev ändå nöjd med dessa små nyttigheter och jag toppade med kokos/vaniljtopping. 
Min träning idag bestod av 9 km löpning och det resulterade i två blodiga skor. VAFAN? Jag måste ta itu med mina stackars tår... Löpningen har åter fått en plats i mitt hjärta. Det har varit några månader där jag fokuserat på styrka och blivit väldigt uttråkad av att springa på löpbandet. Nu när jag kört mycket intervallträning märker jag hur lätt det är att springa längre med ett jämnt tempo utan att bli trött. INTERVALLER GER RESULTAT!!! 
Recept ca 10 muffins:
1 burk kikärtor (400 g)
2 ägg
1 äggvita
1/2 dl mjölk
1 mosad banan 
1 dl kakao
1 msk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1/2 dl stevia strö
  • Skölj kikärtorna och låt rinna av. Mixa dem tillsammans med bananen. Vispa ner ägg och mjölk. Blanda de torra ingredienserna vid sidan och rör sedan ihop allt. Häll upp smeten i cirka 10 formar (beroende på storlek) och sätt in i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter.
Kokos/vanilj topping:
1/2 paket philadelphia
1 dl kvarg
1/2 skopa vaniljproteinpulver (jag använder "whey isolate" från fitnessguru)
2 msk riven kokos
  • Blanda samman och spritsa på muffinsen när de svalnat. Mitt tips är att göra toppingen och låta den stå i kylen. Då kan man bara kleta på vid varje tillfälle muffinsen ska ätas. Det känns fräschare. 
 
 

BLOD, svett och tårar

Publicerad 2013-04-20 11:52:00 i

Ett tufft löppass igår resulterade i att min tånagel skavde på tån bredvid och det blödde igenom skon (!). Jag blev något chockad när jag tittade ner och såg en stor röd fläck komma igenom skon. Jag är ganska bra på att härda ut smärta men där gick det kanske lite långt... Efter passet unnade jag mig en proteinmuffins med extra topping (MUMS!!!).
 
Därefter köpte jag lunch från Café Italia och cyklade hem till Johanna där alla var samlade och vi började dagens första förfest. Vid fyra cyklade vi upp till Kajplats där vi stannade fram till klockan sex. Lagom onyktra bestämde vi oss för att köpa och laga egen middag istället för att ta take away. En ganska rolig upplevelse att yra omkring i en mataffär men det gick förvånansvärt bra! Man blir kanske extra effektiv med alkohol i blodet? På kvällen blev det alltså två-rätters middag, sång, dans, skratt och glädjetårar. Jag gav upp vid midnatt och följde inte med tillbaka till kajplats. Är ganska nöjd med det idag och känner mig utvilad och pigg. Har börjat dagen med att baka scones och ätit dessa med creme cheese och marmelad! 
Jag & Siri har ett internskämt med ordet "WOW". Vi insåg dock att det blev smått misslyckat när det snarare såg ut  som "MOM"... 
 
 

Urban ears cream

Publicerad 2013-04-19 08:45:45 i produkter,

Godmorgon fina ni!!! Jag vaknade med ett leende på läpparna idag. Det är fredag. Det är fint väder. Det är fest. Jag tänkte ta mig ett konditionspass på morgonen och sedan är det dags att korka upp vinet (eller öppna boxen) och träffa vännerna redan vid lunch. Sedan blir det fest hela dagen och kvällen. Är inte säker på hur jag ska orka, men för ett par år sedan var det inga problem. Får hitta energin man hade i början av studenttiden.
Jag fick ett par nya urban ears av min älskade igår. Har blivit bortskämd med presenter på sista tiden. De är så himla fina!!!

Kyckling & baconsås

Publicerad 2013-04-18 21:43:47 i Mat & Recept,

Här om dagen gjorde jag en "pastasås" med kyckling och bacon. Såsen fick dock ingen pasta som sällskap utan istället serverades den över kokt blomkål. 
4 portioner:
600 g kycklinfilé
1 pkt tärnad bacon
300 g svamp
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
0,5 dl vitt vin
1 svampbuljong + vatten
3 dl matgrädde
torkad persilja
salt & peppar
  • Stek kycklingen och lägg åt sidan. Stek bacon, purjolök och svamp några minuter och tillsätt åter kycklingen. Sänk värmen och pressa i två vitlöksklyftor. Strö över buljongen och lite vatten. Tillsät vin, grädde, persilja, salt & peppar. Låt puttra 15 minuter. 
 

Hamburgare!

Publicerad 2013-04-17 20:08:49 i Mat & Recept,

Mums mums mums. Vilken god burgare vi just åt. Jag gjorde egna bröd lchf-style. De blev verkligen bra och dessutom mättande. De kan lika gärna ätas med smör och pålägg om man vill det!
6 bröd:
1 dl mandelmjöl
2 ägg
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
2 dl riven ost
sesamfrön
  • Blanda samman alla ingredienser och klicka ut till 6 platta bröd. Toppa med sesamfrön. Grädda på 200 grader i ca 10-12 minuter.

Morotsmuffins

Publicerad 2013-04-16 21:35:00 i Bakning, recept,

När man blir sugen på bakverk mitt i veckan får man ta till nyttigare knep. Jag hittade ett recept på morotsmuffins här som jag ändrade något. Jag skippade de rivna morötterna, tog 1 helt ägg och 2 äggvitor (istället för 4 äggvitor) och använde färska hallon i frostingen. 
Ca 8-10 muffins
2,5 dl havregryn mixade till mjöl (havremjöl)
2 skopor vaniljproteinpulver (60 g)
2 tsk kanel
1 tsk kardermumma
1 tsk bakpulver
1 krm salt
0,5 dl stevia strö
1 ägg
2 äggvitor
1 barnmatsburk morotspuré (125 g)
3/4 dl vatten
 
Frosting:
1/2 paket Philadelphia (light eller vanlig)
1/2 dl kvarg
2 msk vaniljproteinpulver
mosade hallon (Jag tror det hade varit underbart gott med citron i frostingen, men jag hade ingen hemma)
  • Blanda torra och ingredienser i olika bunkar och blanda sedan samman allt till en smet. Fylla muffinsformer till lite mer än hälften. Grädda i max 15 minuter på 175 grader. När muffinsen svalnar gör du frostingen. Den kan antingen spritsas genom en plastpåse eller bara kletas på. 
 
 

Vegetariskt

Publicerad 2013-04-16 07:59:00 i Mat & Recept,

Chiligryta med falafel - ca 4 portioner:
1 morot
1/2 rotselleri 
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 chili
Hackad koriander
500 g krossade tomater
1 dl chilisås
1 förpackning valfria bönor
salt & peppar
lime till servering
  • Hacka lök & vitlök. Skär morot och rotselleri i tärningar. Fräs allt i olivolja. Tillsätt hackad chili och kroiander. Låt fräsa några minuter. Tillsätt krossade tomater, ca 2dl vatten, chilisås, salt & peppar. Låt puttra 10-15 minuter. Bönorna kan tillsättas under de sista 3-4 minuterna. Servera med falafel (tyvärr ej hemmagjord i vårt fall), lime och turkisk yoghurt.
 
 
 

En god köttbit

Publicerad 2013-04-15 20:25:00 i Mat & Recept,

Det är väldigt sällan vi köper och tillagar en riktig köttbit men igår var fick jag ett sug efter just kött. Köpte entrecoté, ingen billig historia, och marinerade den i massa örter. Stekte bitarna precis lagom och åt med bearnaise och potatis. En rejäl söndagsmiddag med andra ord. Jag har ingen bra metod att rekommendera för att få perfekt stekning, men köttet ska vara rumstempererat. Låt det därför ligga i rumstemperatur ett par timmar innan tillagning.
 
 

Fisksoppa

Publicerad 2013-04-14 16:46:34 i Mat & Recept,

Förmodligen en av mina favoriträtter. Syndigt gott. Receptet hittar ni här. Den här gången ersatte jag chilin mot basilika och timjan.
 

Familjebesök

Publicerad 2013-04-13 18:20:10 i

Min lillasyster fyllde 13 igår och jag bjöd därför hem (halva) familjen på lite lunchfika idag. Mamma, pappa och Linn kom och åt bröd med olika goda pålägg och Linn fick sina presenter. Crille kunde inte vara med eftersom han nuförtiden är en hårt arbetandes man som går på mässor med jobbet även på helgen... När kalaset var över tog jag mig fort till gymmet för att hinna träna innan stängning. Är nu nöjd efter ett rygg & bicepspass. Väntar in Crille som kommer med lördagsvinet och till det ska jag laga en fin fisksoppa. Trevlig lördag!
Lite familjefika: Bröd, finncrisp, ägg, salami, skinka, avocado, paprika, ost, brieost, hemmagjord tonfiskröra (tonfisk, cremefraiche, majonäs, dijonsenap, salt & peppar).
Är så glad för mina handskar som skyddar mina små klena händer.
 
 

Pannkakslördag

Publicerad 2013-04-13 09:53:28 i Bakning, recept,

Jag är egentligen inget fan av pannkakor och plättar, men efter att läst om Walden Farms kalorifria siraper var jag tvungen att prova idag. Jag tvingade Crille att springa inom gymgrossisten igår där de säljer produkterna. Han köpte en karamell-sirap som alltså är helt kalorifri. Det är inte klokt. Men sant. Kanske inte något jag kommer äta varje dag eftersom sötningsmedel inte är direkt hälsosamt, men såhär en lördagsmorgon passar det perfekt. Plättarna är gjorda på bovetemjöl, ett glutenfritt mjöl. 

Svettigt värre

Publicerad 2013-04-12 15:48:00 i Mat & Recept, Träning,

Jag har inte kört ett riktigt konditionspass denna vecka - varav det fick utgöra dagens träningspass. 9 km med blandade intervaller. Var helt slut efteråt men det var en underbar känsla. Jag har saknat den plommonröda färgen som pryder mitt ansikte efter riktigt hjärtpumpande löpning. Snodde ihop en sallad med brieost till lunch. Det räckte dock inte utan ett proteinbar fick göra salladen sällskap. Nu är jag vrålhungrig igen. Biverkan av löpning - extrem hunger!!! Ikväll ska jag mysa med mina två favoriter - Ida & Siri. Siri bjuder på middag och eftersom helgen är kommen ska jag unna mig godsaker i alla former. Nej men nästan.

 

Present

Publicerad 2013-04-12 10:05:35 i

Eftersom jag själv verkar ha slutat köpa annat än träningskläder var det extra välkommet att få en present av min alldeles underbara sambo. Han träffar alltid mitt i prick också. Tack älskling.
 

FAVORITSALLAD

Publicerad 2013-04-11 20:47:54 i Mat & Recept,

Jag har precis ätit en av de godaste sallader någonsin. Fylld av nyttigheter och uppiggande färger. Kräftsjärtar, melon, avocado, tomat, spenat, gurka, lök och en dressing med olivolja, vitlök, salt & peppar. Kombinationen kräftor - melon - avocado var bara fantaaaaaaaastisk. Vitlöken gör den dessutom omöjligt att ogilla. Vi har dessutom druckit ett riktigt gott vin... jag vet... det är inte helg än, men Crille hade lite kvar i en box från sin grabbhelg. Det hade ju blivit dåligt snart. 
 

Keso, keso, keso

Publicerad 2013-04-11 17:03:46 i produkter,

Jag som inte ens gillade keso för bara några månader sedan har plötsligt blivit en storkonsument. Den här skålen tillsammans med en bit brieost fick bli min lunch idag. I förmiddags körde jag ett riktigt effektivt pass på gymmet eftersom jag bara hade 45 minuter på mig. 10 minuters uppvärmning och sedan 6 övningar - triceps och axlar. Snabba ryck var det som gällde. 
 

Tomatkyckling

Publicerad 2013-04-11 08:09:28 i Mat & Recept,

Det har blivit väldigt mycket kyckling på sista tiden. Vi är ofta dumma nog att handla mat till samma dag och därför måste vi köpa färsk. Det blir dyrt i längden. Igår gjorde jag en tomat/paprika kyckling som är lite av en klassiker här hemma.
Recept 4 portioner:
800 g kycklingfilé
3 dl matgrädde
3 msk tomatpuré
1 dl ajvar relish
2 vitlöksklyftor
oregano
salt/peppar
körsbärstomater
1 stor paprika
Riven ost
  • Skär kycklingen i bitar och stek tills den är "halvklar". Lägg den i en form och toppa med tomat och praprika. Blanda samman grädde, tomatpuré, ajvar, vitlök och kryddor i en skål. Smaka av. Häll blandningen över kyckling och grönsaker. Toppa med riven lagrad ost. Vi serverade med spenat och kokt broccoli.

Snabblunch

Publicerad 2013-04-09 13:06:15 i

Hej vänner! Har haft en ganska skön förmiddag med sovmorgon till 8 och 1,5 timmes träning på gymmet. Började med 4 km intervaller som uppvärmning. Eftersom jag inte hann träna igår fick det bli både ben och rygg idag. En blandning av det goda. Har precis fått i mig en snabb lunch och ska träffa min grupp om en timme. Vi ska ha redovisning/seminarium mellan 16-18 idag. Inte världens roligaste tid. Efteråt blir det lite middag och after school på Mynta med fina vänner.

Husman

Publicerad 2013-04-08 19:53:00 i Mat & Recept,

Jag vill egentligen inte erkänna det, men jag älskar husmanskost. Jag gjorde inte det under mina tonår utan ville äta exotiskt, fräscht och "osvenskt". Det har verkligen förändrats. Jag förstår inte varför husmanskost har en så dålig klang. Det handlar ju om bra råvaror som ofta är närproducerade. Det handlar inte om färdigköpt pyttipanna eller frysta köttbullar. NEJ NEJ NEJ! Hemmalagad mat från grunden helt enkelt. Jag ska laga mer husmanskost. Det känns nästan lyxigt. Ikväll köpte jag korv, självklart med hög kötthalt - 88%, och gjorde blomkålsmos. Det var verkligen inte avancerat men det var helt underbart gott. Är helt slut efter en dag i skolan från 8-18. Är det såhär man kommer känna när arbetslivet tar över? Hope not. Har inte ens hunnit träna idag...
 
 

Gammalt & Nytt

Publicerad 2013-04-07 21:07:40 i Mat & Recept,

Slängde ihop en snabb middag bestående av fredagens nudelsallad (nudlar, blomkål, paprika, sockerärtor, kokosmjölk, sambal oelek, lime), kycklingfilé i teryaki och en hemmagjord jordnötssås. Crille var lyrisk och jag är lyrisk över att ha honom hemma i min famn igen.
 

Utan pojkvänner

Publicerad 2013-04-06 22:19:00 i

När våra män är bortresta passar jojo & jag på att lyxa till det med middag ute. Det fick bli meze på Saluhallen. Mums mums!

Tjejkväll

Publicerad 2013-04-05 18:23:47 i

Ikväll kommer tjejerna över på middag! Ska bli så mysigt att dricka vin och koppla av i härligt sällskap. Håller på att förebereda maten nu. Trevlig kväll på er!

Mellanmål

Publicerad 2013-04-05 18:14:59 i produkter,

Ett gott, enkelt mellanmål som verkligen är en perfekt kombo av protein, fett och kolisar. Något dyrt att köpa varje dag, men man kan ju göra en enkel variant själv. Keso, nötter och bär är allt som behövs.
 
 

Dagen är inne

Publicerad 2013-04-05 08:11:46 i

Det låter säkert som ett stort skämt för de alldra flesta, men jag har verkligen fasat länge för den här helgen. Min älskling, min bästa vän, världens finaste människa, åker på en liten weekend med sina kompisar. Jag är så ovan vid att sova ensam och det känns bara allmänt fel utan honom i närheten. Men nu när jag fått lätta mitt hjärta är det dags att komma på bättre tankar. Har en hel del i skolan att få gjort idag, ska köra ett konditionspass nu på morgonen, och ska bjuda tjejerna på middag ikväll. Det sistnämnda är förstås det jag längtar mest efter.
Igårkväll lagade Crille middagen. Han ville nog få mig på bättre humör, det lyckades han faktiskt med. En jättegod "thailändsk flygande jacob". 

På begäran

Publicerad 2013-04-04 15:54:00 i Mat & Recept,

Ida efterfrågade receptet på fetaostpajen som jag gjorde till påskmiddagen igår. Därför kommer det här;
Mandelpaj med fetaost/tomat (Ursprungligen från boken "Den nya GI-metoden", men något ändrad".  
Pajdeg:
2,5 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
80-100 g smör
salt/peppar
  • Rör ihop ingredienserna och låt stelna något i kylen i 15 minuter. Tryck ut i formen och förgrädda pajskalet i 10 minuter på 200 grader (nedre delen av ugnen).
Fyllning:
150 g fetaost i tärningar
rostad, konserverad paprika
1 kruka basilika
100 gram bladspenat
ca 15 små plommontomater
vitlök
1 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
2 ägg
salt/peppar
 
  • Lägg spenaten i pajskalet. Toppa med hackad, grillad paprika, hackad basilika och tärnad fetaost. Fördela tomaterna jämnt. Blanda ägg, grädde, mjölk, pressad vitlök, salt och svartpeppar och häll över pajen. Grädda pajen i ca 25 minuter på 200 grader.

Godmorgon!

Publicerad 2013-04-03 08:09:49 i

En av mina favoritstunder på dagen är helt klart frukost framför nyhetsmorgon och bloggar. Det ger mig en rofylld start på dagen. Jag ska börja även den här dagen på gymmet. Tänkte fokusera på kondition, men har en ganska rejäl smärta mellan skuldrorna. Har haft ont i ryggen till och från i 1,5 år nu, men ofta går det över på några dagar. Har röntgat och sökt hjälp hos sjukgymnast, massör, kiropraktor etc. men nu har jag inte haft ont på några månader. Det är bara att stå ut, man ska inte klaga!
Igår åt jag middag med fem av mina närmaste vänner. Vi lagade en klassiker; sallad, halloumi matvete, svamp och såser. Det är verkligen mysigt att ses et par timmar en vardagskväll utan att göra något mer än att bara äta och prata. Ikväll blir det middag med andra underbara vänner från klassen - "efter-påskmiddag" hos Ida. Det blir knytkalas. Jag älskar idén att alla tar med sig en del av helheten. Enkelt men spännande.
Mina fina vänner i julas. Malin och Maggi saknas på bild!

Nej till lättprodukter!

Publicerad 2013-04-01 18:46:39 i produkter,

Jag köper nästan aldrig lättprodukter. Ibland använder vi matgrädde istället för vanlig grädde men aldrig några 4- procentiga lättprodukter som bara innehåller skit för kroppen. Jag äter alltid vanlig yoghurt och fil vilket gör mig mättare och därför kan portionerna vara mindre. Idag var all riktig kokosmjölk slut i affären och därför fick jag köpa en lättvariant. Fy vilket skämt! Bara en massa E-nummer och dessutom var det bara vattnigt och äckligt. Nej, lättprodukter är inte svaret för att vara hälsosam. Tvärtom.

Mandelpaj med fetaost

Publicerad 2013-04-01 11:28:00 i Mat & Recept,

Jag gjorde en glutenfri paj igår med mandelmjöl istället för vanligt mjöl. Den blev jättegod. Ville göra den på prov eftersom den blir mitt bidrag till påskmiddagen hos Ida på onsdag! Receptet kommer senare, ska göra ett par ändringar till nästa gång nämligen.

Om

Min profilbild

Emilia

22 år och sambo. Läser sista terminen på PA-programmet i Lund. Är nyfiken på allt som har med träning, mat och hälsa att göra.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela