enbravardag.blogg.se

En blogg om som tipsar om enkla knep för en hälsosam vardag. Inga krusiduller. Inte några långa utlägg om vad som är bra och dåligt. Inget passar alla. Bara goda, nyttiga recept, produkttips och träningsinspiration. Det roligaste i livet helt enkelt.

Bondsallad med kyckling

Publicerad 2013-02-28 20:29:22 i Mat & Recept,

Basilikadressing:
1 kruka basilika
1 krm sambal oelek
1 vitlöksklyfta pressad
1 dl creme fraiche
2 msk majonäs
salt
  • mixa basilika och sambal oelek. Pressa i en vitlöksklyfta. Blanda creme fraiche, majonäs och tillsätt basilikamixet. Smaka av och salta efter behag. Supersmarrig dressing på denna goda kycklingsallad!

Hörupp!

Publicerad 2013-02-28 19:18:11 i Bakning, recept,

Lyckat brödbak! Äntligen. Självförtroendet är tillbaka. Nä men skämt åsido så fick jag till det på brödfronten idag. Dock ska jag snart ge mig på utmaningen att baka ett surdegsbröd. Ett sådant som ska jäsa i ett dygn. Det blir ju otroligt gott och på helgen kan man lyxa till det lite extra med gott bröd. Idag blev det ett snabbakat valnötsbröd. 
1 st valnötsbröd:
2 dl havregryn
5 dl dinkelmjöl (jag använde 3 dl fullkorn & 2 dl siktat)
0,5 dl krossade linfrön
1,5 dl hackade valnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 msk sirap
3 dl yoghurt (3% naturell)
  • Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt sedan sirap och yoghurt och blanda till en kletig smet. Kleta i smeten i en klädd brödform. Låt vara i ugnen i 45-60 minuter, mitt var inne i minst 60 minuter.
 
 

Halvvägs

Publicerad 2013-02-28 16:56:12 i

Börjar återhämta mig sakta. Igår kunde jag bara äta en piggelin och en twister. Idag har jag bara ätit skorpor. Till frukost, lunch och middag. Örk. Näringen är lika med noll. Hoppas på att kunna äta en kycklingsallad ikväll. 
 

Magsjuka

Publicerad 2013-02-27 14:38:42 i

Fan vad veckan tog en vändning inatt. Kräktes sisådär 10-12 gånger. Har inte kraft att skriva några ord här egentligen. Det är det värsta jag vet. Har både inlämning och obligatoriskt seminarium den här veckan, är därför tacksam om det kan bli bättre imorgon. Hoppas ni njuter av vad som verkar vara en solig och vacker dag. Själv har jag alla gardiner fördragna och ligger ihopkurad i sängen. Det enda jag kan tänka på är en isglass. 

Enkel vardagsmat

Publicerad 2013-02-26 21:21:26 i Mat & Recept,

Vardagsmat ska ju vara enkel, nyttig och relativt rolig (tycker jag). En hederlig köttfärssås är väl så enkelt det kan bli, iallfall i vårt hushåll. Men jag kommer aldrig tröttna på denna mustiga, smakrika röra. Jag snålar verkligen inte med kryddor (särskilt inte med vitlöken). Brukar toppa med parmesan men idag fick det bli vanlig lagrad herrgårdsost. 
Ca 4-5 portioner:
500 g nöt- eller blandfärs
1 gul lök
champinjoner (kan uteslutas)
3 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1,5 dl matgrädde
1 dl chilisås
1 msk kalvfond 
2 msk oxfond med rödvin
3 stora vitlöksklyftor
paprikapulver
lökpulver
salt
peppar
  • Stek lök och köttfärs. Tillsätt tomatpuré, kryddor, fonder och pressa i vitlöken och låt fräsa en stund. Tillsätt krossade tomater, grädde och chilisås. Låt allt puttra så länge som möjligt för att smakerna ska bli tydliga. Minst 15 minuter! Under tiden kan man fixa en sallad, pasta eller vad man föredrar som tillbehör. Jag kör på mina klassiska harricoverts. Pasta till mannen. Strö gärna över färsk basilika mot slutet!
Efterrätt: Vispad grädde blandad med yoghurt. En mix av olika frukter och bär till det! Mango, hallon, annanas och vindruvor! Yummi.
 
 
 
 

Hej!

Publicerad 2013-02-26 18:43:00 i Träning,

Dålig uppdatering idag. Det blir så när hela dagen spenderas i skolan...Vilken dum timing eftersom det verkar tillkommit några nya läsare de senaste dagarna! Kul!  Jag tycker det är så lyxigt att komma hem om på lunchtimmen och stressa ner och laga en god lunch annars. Började dagen med ett träningspass. Axlar, bröst och triceps. Kände mig stark idag! Åt lunch på gerdahallen - räksallad med matvete, bönor, nötter etcetera. Bra grejer! Har sedan suttit och skrivit hela dagen innan det bar av till en sen föreläsning på EC. 16-18 är inte optimalt för hjärnan. Tur att föreläsaren var lätt att lyssna på. Nu är jag trött och superhungrig men orkar knappt börja laga maten. Min man har inte kommit hem än annars hade jag gett order till honom. Får väl snaska på lite nötter medans jag lagar... Det blir köttfärsås dagen till ära.
Mina favoriter är salta pekannötter. Ack så dyra de är. Idag blir det cashews som får stilla min hunger.
 
 

Älskade jordnötssås

Publicerad 2013-02-25 19:46:13 i Mat & Recept,

Världens godaste sås gör du på några minuter. Passar utmärkt till kycklingiflé eller kött.
Jordnötssås till två personer:
1 dl jordnötssmör
2 dl vatten (mängden vatten kan man själv avgöra beroende på önskad tjocklek)
1 msk citronjuice
2 tsk honung
1 msk soja
1 vitlöksklyfta
cayennepeppar
curry
peppar
  • Smält jordnötssmöret med vatten. Tillsätt citronjuice, honung, soja, vitlök och kryddor. Rör om och låt koka lite. Tillsätt mer vatten vid behov. Smaka av! 
 

Rödbetsbiffar

Publicerad 2013-02-25 13:01:00 i Mat & Recept,

Tidig morgonträning - kondition. Hann springa 8 kilometer innan föreläsningen. Det räckte gott och väl idag. Ska köra milen på fredag hoppas jag. Kom hem och gjorde rödbetsbiffar från frysen. La på en skiva mozzarella som fick smälta. Till det åt jag ruccola, tomat, soltorkad tomat, mozzarella och pesto. Enkelt men jättegott.
 

Pizzakväll

Publicerad 2013-02-25 07:36:38 i Mat & Recept,

Pizza, öl och godis utgjorde gårdagen. Såg filmen "Legend of guardians" som var jättebra. Jättefin. Jag älskar ugglor.
Pizza (färdig deg och sås), mozzarella, goudaost, soltorkade tomater, pesto, salami - toppad med ruccola!
 
 

Ben & mage

Publicerad 2013-02-24 17:37:00 i Träning,

Kom precis hem från ett ben & magpass. Sköööönt! Mindre skönt är det äckliga vädret - kallt, blåsigt och piskande snö. Såg ingenting på hela vägen hem. Eftersom vi inte haft en myskväll än denna helgen får det bli pizzamys och godis ikväll! Skulle gärna se en bra film också!
 

 
 

Girls night out

Publicerad 2013-02-24 10:19:59 i

Vilken otroligt trevlig kväll igår i Köpenhamn! Jag önskar att jag hade haft mer energi till att stanna hela natten men jag behövde verkligen få sova fler timmar den här natten. Vid 23.30 lämnade jag och tog mig till Norreport station och vidare till Köpenhamn och var tillslut hemma klockan 1. Gick som tur var smidigt att komma hem trots att jag var ensam med mitt dåliga lokalsinne.
Vi började med fördrink, middag och vin på en restaurang där vi satt ganska länge. Gick sedan vidare till Mexibar där de serverade enorma drinkar för 45 DKK. Så sjukt billigt och roligt. Tjejerna skulle sedan vidare på fler pubar och dansa, men jag kände mina begränsningar efter den ganska starka pina coladan. 
Glada tjejer på ett trångt Mexibar. Cassandra, Sofia, Johanna och Siri. & Julia som inte kom med på bild!

Köpenhamn!

Publicerad 2013-02-23 17:14:43 i

Jag känner mig halvt som en robot. Det är verkligen obehagligt att vara så trött som jag varit idag. Körde lite lätt konditionsträning på gymmet och har annars bara slappat i soffan. Ska försöka samla mina sista krafter för en kväll i Köpenhamn! 
Dagens Lunch: Sallad med varmrökt lax. En fralla till det, kunde inte låta bli.
 
 
 
 

Frukost efter en sömnlös natt

Publicerad 2013-02-23 10:33:00 i Mat & Recept,

Jag kunde inte sova inatt. Det finns inget mer frustrerande. Tillslut mår man illa av trötthet och då är det helt omöjligt att få en blund. Vid halv 8 gick jag upp och tog en timmes promenad för att få luft och bli av med frustrationen. Gick sådär. Är så trött nu men har aldrig kunnat sova på mitt på dagen hur trött jag än är. Ska egentligen till Köpenhamn ikväll med klasskompisarna, men just nu vet jag inte om det är en bra idé. Dagen får avgöra. Hoppas ni är utvilade och pigga denna lördag!

Restaurang Davidshall

Publicerad 2013-02-22 22:03:50 i

För er som gillar tapas - Gå hit! Massvis med olika tapasrätter till bra priser. Vi åt kräftor, ost, salami, bresaola, risotto, bröd, potatis, anka, lammfärsbiffar, chorizo. Drack gott vin och hade jättetrevligt. Litet och mysigt med trevlig personal. Bra val av min kära far. Så himla mysigt att träffas på mitten. I Malmö. Fina föräldrar. Älskar er. 
 

Tillbaka på gymmet

Publicerad 2013-02-22 08:28:00 i Träning,

Den här förkylningen verkar ha försvunnit lika fort som den kom. Vill gärna tro att det är mitt fantastiska immunförsvar, men vem vet. Vågade mig tillbaka till gymmet igår, men bara för att träna lite lätt styrka, inget som ger hög puls. Det kändes skönt. Fick inviga mina nya träningskläder.
 
 

Omelett i ugn

Publicerad 2013-02-21 20:14:14 i Mat & Recept,

Omelett med salami, paprika & svamp:
Ta egentligen precis vad som finns hemma i kykskåpet. Pålägg som skinka och salami och de grönsaker som kan passa till. Jag stekte lök, vitlök, paprika och svamp. Blandade sedan i hackad vitlökssalami och tomat. Röran kan sedan läggas i en ugnsform och sedan är det bara att slå över omelettsmeten. Jag använade 5 ägg och 1 dl matgrädde. Toppade med riven lagrad herrgårdsost.
 

tränings-shopaholic

Publicerad 2013-02-21 11:11:12 i

Herregud vad jag skäms. Fick ett ryck och storstädade hela lägenheten och passade på att rensa bland träningskläderna. Inser att jag har mer träningskläder än vanliga kläder. På riktigt. Det mesta är dessutom inhandlat de senaste året. 16 par byxor och shorts och minst 30 toppar.  Senast igår handlade jag nya för mina checkar på H&M. Nu får det vara nog. 
Hade förresten en jättemysig kväll med Siri och Ida. Siri lagade lax-sallad och jag köpte med en flaska vitt som vi delade. Fick en present igår av min älskade, en mixer från Bodum. Nu slipper jag kladda och kämpa med min klena stavmixer. Älskar den. Och honom.

Fikapaus

Publicerad 2013-02-20 15:44:51 i

Hamnade i Malmö efter en lunch med Siri på Italia. Har shoppat loss och nyas fikat en snabbis med min hårt arbetandes man. Tänkte sitta kvar och läsa ett tag men det verkar vara sportlov och en jävla massa ungar som ska sörpla latte. Åker direkt hem till Siri sen som bjuder mig och Ida på middag!

Jag älskar dig, frukost

Publicerad 2013-02-20 08:34:03 i Mat & Recept,

Jag tycker så synd om människor som inte uppskattar att äta frukost. Det är nog min favoritstund på hela dagen. Jag går upp långt innan jag måste bara för att kunna sitta i soffan med morgonkaffe och en god frukost. Länge. Det är nog den enda stund på dagen som jag inte känner mig rastlös och har spring i benen. För övrigt så har jag vaknat säkert 5 gånger inatt av att halsen varit snustorr, usch. När man inte kan träna känns det dessutom inte lika motiverande att hålla kosten. Nyttig mat är ju mycket godare, därför påverkar det inte de fasta måltiderna, men det är lätt att småäta en massa däremellan. Nu måste jag tvinga rumpan att lämna soffan för att göra mig klar för dagen. Kanske inte är särskilt bråttom dock, Siri är inte känd för att vara i tid. Bjuder på en frukostbild. Granola - hasselnöt/dadlar med extra valnötter. Ett kokt ägg med kaviar till det. 
 

Lax med fetaoströra

Publicerad 2013-02-20 08:03:56 i Mat & Recept,

Fetaoströra till ca 4 laxfiléer:
100 g fetaost
1 dl creme fraiche
chiliflakes
vitlök
peppar
  • Blanda och bre på laxen! Till det år vi ugnsrostad blomkål, potatis och en grönsallad!

Förkyld!

Publicerad 2013-02-19 18:19:14 i

Gud vad man blir trött och seg av att vara förkyld. Hade glömt hur tråkigt det var. Har gjort fler av de underbara chokladbollarna för att hålla humöret uppe. Gud de är så goda. Hade lite extra kaffe i den nya satsen och de blev ännu godare. PROVA! Har även gjort en laddning pannacotta på kokosmjölk som man kan äta som mellanmål/efterrätt i veckan. Kokade upp 500 ml kokosmjölk, la i två blötlagda gelatinblad, kryddade med färsk riven ingefära och tillsatte en burk krossad annanas. Det blev 5 portioner som nu står i kylen redo att intas vid önskad tidpunkt. Ska snart börja laga middag. Det blir lax med fetaosttäcke och rostad blomkål. Hoppas att mina smaklökar uppskattar det. 

Ostchips, chokladbollar och pannbiff

Publicerad 2013-02-18 20:30:55 i Mat & Recept,

Gud vilken inproduktiv dag, om det nu är ett ord. I köket har jag dock varit betydligt mer kreativ. Brödet tänker jag inte prata om, det gick åt skogen. Kanske inte meningen att jag ska baka bröd trots allt. Däremot har jag gjort delikata ostchips (passar perfekt som tilltugg innan maten), nyttiga chokladbollar (så jäkla goda) och till middag blev det pannbiff med blomkålsmos/kross. Här kommer recept och bilder. Har förövrigt fått ge efter för den här förkylningen som verkar ta över min kropp. Blir därmed ingen träning de närmaste dagarna vilket gör mig så deprimerad.
Ostchips: 
Hyvla ost eller köp färdigskivad för tjockare skivor. Om man använder parmesan är det lättast att riva små högar. Jag kryddade mina i tre variationer: rosmarin/vitlök, oregano och chiliflakes. In i ugnen på 250 grader i 4-5 minuter. Ha koll hela tiden, det går fort! 
 
Chokladbollar (den nyttiga varianten)
2 dl valnötter
1,5 dl saltade cashewnötter
5 aprikoser
5 dadlar
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljpulver
2 tsk honung
1 msk kaffe
riven kokos till garnering
  • Hacka nötter och frukt, blanda med resten av ingredienserna och mixa allt till en smet. Jag använde stavmixer vilket var ett ganska meckigt jobb. Forma till bollar och rulla i kokos. Underbara kan jag lova. receptet finns i senaste numret av tidningen Buffé. Dock med andra nötter.
Dagens middag: Pannbiff med blomkålskross och gräddsås. 
 
 

Ofokuserad

Publicerad 2013-02-18 13:50:37 i

Har hunnit med träning, föreläsning och lunch. Och just det! Brödbak! Slängde ihop ett helt eget recept som jag hoppas blir bra. Ska dela med mig senare om resultatet är godkänt. Nu har jag dock suttit framför datorn i nästan 1,5 timme utan att så mycket som skriva en rad till seminariet imorgon. Jag känner mig rastlös, ofokuserad, sötsugen, shoppingsugen, festsugen. You name it. Allt som man bara inte får känna när man måste fokusera. Funderar på att boka en tid hos frisören bara för att få anledning att göra något annat idag. Vi får se. 
Bjuder på den här. Känns ungefär som en bra bild över min sinnesstämning just nu. BLAH.

Håll dig borta!

Publicerad 2013-02-18 07:50:37 i

Vaknade lite snorig och öm i halsen. Kan ibland ha ont i halsen just på morgonen som sedan går över efter frukost. Vägrar bli sjuk nu. Har gjort ett träningsschema som jag verkligen vill följa den här veckan. Morgonens pass består av axlar, triceps och bröst. Ingen kondition mer än uppvärmning idag. 
Här kommer gårdagens mat som var en riktigt "tager vad man haver" lösning. 
kyckling och baconsås utan exakta mått:
kycklingfilé
bacon
rödlök
vitlök
1,5 dl grädde
1 dl creme fraiche
tomatpesto
kycklingfond
syltlökar
majs
oregano
peppar
  • stek bacon med rödlök och lägg åt sidan. Stek kyckling med tomatpesto i samma panna och lägg tillbaka lk och bacon. Pressa i en vitlöksklyfta. Tillsätt fond + vatten, grädde och creme fraiche. Krydda och låt koka ihop. Tillsätt majs och syltlök mot slutet (inget måste). Till det serverade vi zuccinipasta som kokade några minuter för länge... Ska bara koka 2-4 minuter för att inte bli mosigt.
Nyttigare hallonpaj med hemmagjord "vanilj/pistagesås" gjord på proteinpulver.
 
 

Kondition

Publicerad 2013-02-17 17:58:50 i Träning,

Det absolut bästa med att ha bra kondition är att man återhämtar sig fort. Desto snabbare pulsen går ner desto bättre. Jag sprang 9 kilometer idag, hade inte riktigt disciplin till den sista kilometern. men slutade på 47 minuter. Kände mig väldigt nöjd och tog ut mig ordentligt genom att springa fort och med 3% lutning sista kilometern. Har försökt förbereda inför veckan vad gäller mat, träning och plugg. Har tvättat och fixat hemma och även hunnit handla lite smått på Åhlens hemavdelning. Den enda affären som har öppet i Lund på söndagar... Bland annat en mindre brödform vilket förhoppningsvis kommer innebära att bakningen blir mer lyckad framöver! Ska snart börja hyvla zuccini till middagen. Kokar den och äter som "pasta" till olika såser. Ikväll med kyckling och bacon. Slänger upp receptet senare. 
 

snabbfixad lunch

Publicerad 2013-02-17 13:22:12 i Mat & Recept,

Hemmagjord falafelrulle till lunch. Brödet gör jag genom att mixa 2 äggvitor och två msk dinkelmjöl med valfria kryddor. Att bara vispa funkar inte. Sedan är det bara att steka med lite olja (LITE). Nu är det snart dags för träning!

Middag med svärföräldrarna

Publicerad 2013-02-17 09:55:00 i

Igårkväll mötte vi upp Anita och Clyde i Malmö för att äta middag på Epicuré. Det är en äkta genuin italiensk restaurang i närheten av Gustav. Inredningen är helt fantastisk.Man går i princip in i ett garage som är omgjort till restaurang och kakel av olika slag pryder både golv, borg och väggar. Maten var jättegod och det är alltid lika mysigt att träffa familjen. Två restaurangbesök den här veckan med andra ord. Det hör inte en students vanor till. Igår tog jag min vilodag för veckan och är därför extra taggad för träning idag! Kondition på schemat, vi får se om det blir en mil på löpbandet eller om upplägget blir annorlunda idag.
Chokladtryffel till efterrätt.
 

Kalvfärs & Zuccinigratäng

Publicerad 2013-02-16 08:58:46 i Mat & Recept,

 
Recept:
500 g kalvfärs
2 stora zuccini
1 lök
2,5 dl matgrädde
1 msk dijon
1 msk soja
kalvfond
2 vitlöksklyftor
  • Stek kalvfärs med lök. Tillsätt dijon, soja, kalvfond (med vatten) och pressa i vitlöken. Häll i matgrädden och låt puttra ca 10 minuter. Hyvla under tiden zuccinin med en osthyvel i långa tunna remsor. Varva zuccini och färs i en form.Toppa med riven vällagrad ost. Servera med en god sallad.
Till efterrätt smälte vi en mörk choklad (70%) och doppade frukt i. Helt sjukt gott.
 

Frukostdate

Publicerad 2013-02-15 11:20:00 i Mat & Recept, Träning,

Fick finbesök tidigt imorse. Johanna & Jenny kom hit halv nio och gjorde mig sällskap till frukost. Jag bakade fullkorn/dinkel-scones och till det åt vi yoghurt, musli, frukt och drack kaffe. Jättebra sätt att starta dagen. Dessutom får man en rejär frukost som man kan stå sig länge på. 
Min konditions-dag på gymmet igår blev lyckad. En mil på löpbandet på 53 minuter. Riktigt nöjd. Det var säkert 1,5 år sedan jag sprang en mil sist. Vet att jag klarar det utan problem men jag tar mig aldrig tid till det. Därför är mitt nya träningsupplägg perfekt! Bestämde mig för att hålla igen de första 5 kilometerna och inte höja hasitgheten för mycket. Det var nog det svåraste. De sista 5 gick mycket lättare och jag visste att det skulle gå fort. På några av löpbanden (till höger) på Gerdahallen måste man springa med lutning för annars går det för lätt. Därför sprang jag ungefär en tredjedel av loppet med 1% lutning. Nu ska jag försöka plugga ett par timmar innan föreläsningen och i eftermiddag blir det benträning. Längtar.
 
4 stora scones:
100 g smör
4 dl grahamsmjöl
3 dl dinkelmjöl siktat
2 dl mjölk
1 dl yoghurt
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
 
  • Blanda mjöl, salt och bakpulvet. Skär smöret i bitar och blanda till en grynig massa med händerna. Tillsätt mjölk och yoghurt och knåda till en deg. Knåda inte för mycket. Dela i 4 delar och gör platta kakor. Nagga med en gaffel och skär skåror tvärs över kakan. Grädda på 250 grader i ca 12-15 minuter.
 
 

M.E.A.T

Publicerad 2013-02-14 20:28:39 i

Kom precis hem från vår alla-hjärtans-middag på M.E.A.T. En restaurang i centrala Lund med fokus på kött. Vi åt black angus oxrygg med pommes och tillbehör. SÅ GOTT!!! Det var en rejäl middag, tur att jag bara åt en sallad till lunch med andra ord! Nu ska vi njuta av vår 200-kronors dessert och dricka lite mer vin. 

Kärlekens dag

Publicerad 2013-02-14 16:52:47 i

Alla dagar är kärlekens dag, men alla dagar kan man inte unna sig såhär goda saker med gott samvete.
 

Fuskvecka

Publicerad 2013-02-14 08:52:00 i Mat & Recept,

Usch det har slinkit ner både det ena och det andra den här veckan. Semla, muffins och choklad av olika karaktär. Idag är det alla hjärtans dag. Kanske bara ett kommersiellt påhitt men alla anledningar att fira något är bra anledningar? Vi köper inte presenter till varnadra på bestämda dagar, det gör vi emellanåt ändå, men vi går ut och äter och myser lite extra! Jag vet dock inte vart det blir ikväll, Christopher ville bestämma. Det blir alltså en liten överraskning för mig!  Idag är det konditionspass som gäller. Ska bli så skönt att springa av alla onödiga kalorier som fastnat denna vecka. Mitt kokosbröd igår blev gott, men inte vackert. Ni hittar iallafall en bättre bild och receptet här.
Guuuuud vilken god frukost. Kommer inte vilja göra min egen musli igen. Attans. Kakaon gör verkligen susen!
 

Den där granolan...

Publicerad 2013-02-13 17:29:26 i produkter,

Jag var ju tvungen att ta en liten extra handling inför tacokvällen idag trots att jag storhandlade i söndags. Så blir det när man får oväntat, men ändå väldigt planerat besök. Då passade jag på att köpa ingredienser till ett kokosbröd som jag läst om. Det är i ugnen just nu, men som vanligt har jag en alledeles för stor brödform. Hittade även den där granolamuslin som jag skrev om. Pauluns. Den fanns bara i en smak - hallon & kakao, kostade 41 kronor vilket är ganska dyrt, men den var verkligen grymt god!!! Bara nyttigheter dessutom. Prova prova!!! De flesta granolamusli innehåller stora mängder socker, men den här är sockerfri. Jag ska försöka gömma den för Christopher och hoppas därför att han inte läser det här inlägget.
 

Nytt upplägg

Publicerad 2013-02-13 12:35:00 i Träning,

Har ändrat upplägg på träningen en del. Har avsatt två dagar i veckan då jag enbart fokuserar på konditionsträning. 45 minuter- 1timmes kondition. De andra dagarna räcker det med 15 minuters uppvärmning innan styrketräningen. Jag tror att det kommer bli bättre eftersom jag ofta känner mig stressad av att vilja hinna med all styrketräning och därför kommer konditionen i kläm. Planerar även in minst en vilodag i veckan. 
Idag blev det alltså 2 kilometers gång med ordentligt lutning, vilket var jobbigare än jag trodde. Sedan styrketräning framförallt med fokus på mage och triceps. I eftermiddag väntar föreläsning och ikväll kommer Ida och Siri hit på tacokväll. Längtar.
Hallon/banansmoothie innan träningen.

Livsnjutare

Publicerad 2013-02-12 19:57:35 i Mat & Recept,

Köpte med en liten box (1,5 liter eller 2 flaskor) från systemet. Ett pinot noir från Nya Zeeland. 180 kronor, alltså 90 kronor flaskan. Gott men kanske inte riktigt prisvärt. Att dricka ett glas vin till maten en tisdagskväll känns som ett bra sätt att lyxa till vardagen och öka mysfaktorn. Det är man värd ibland. Lagade flygande jacob med grönsallad till middag, men var inte så hungrig efter semlan. Lyckades ändå äta två portioner. Typiskt mig. Vara för trogen till rutiner och därmed inte lyssna riktigt på kroppen. 
Flygande Jacob:
1 grillad kyckling
bacon
banan
2 dl vispgrädde 
kycklingfond
1 dl chilisås
Curry
paprikakrydda
chilipulver
salt 
peppar
  • Rensa kycklingen och stek bacon. Lägg i en ugnsäker form. Vispa grädden lätt. Blanda med chilisås och resten av ingredienserna. Var försiktig med saltet eftesom bacon och nötterna är salta. Häll såsen över kycklingen. Lägg halverade bananer på toppen och grädda allt i ugnen i ca 15-20 minuter på 200 grader. Servera med salta jord- eller cashewnötter. 
 

Underbara kaloribomb

Publicerad 2013-02-12 16:28:07 i

Njöt av världens största semla idag. Så god. Så värd kalorierna. Glömde fota den men ni vet ju själv hur semlor ser ut. Hoppas ni fått smaska på semlor allihop!

Davosgröt med hallon

Publicerad 2013-02-12 07:38:40 i Mat & Recept,

Har läst om många olika varianter på davosgröt den senaste tiden. Jag provade därmed att förbereda en portion igårkväll. Gröten ska nämligen stå över natten. Det blev gott, kändes snällt mot magen och var väldigt MÄTTANDE! Nu blir det ett tidigt pass på gymmet innan läkarbesök och föreläsning. 
1 portion:
1 dl gryn (jag använde havre&quinoa)
2 dl yoghurt
0,5 skopa proteinpulver vanilj/skogsbär
Blanda och låt stå i kylskåp över natten! Bara att servera direkt på morgonen. Jag toppade med varma hallon. 
 

Kvällssnacks

Publicerad 2013-02-11 22:15:29 i Mat & Recept,

När sötsuget sätter in framåt kvällen är det bra att ha mindre söta saker att stilla det med för att undvika att blodsockret skjuter i höjden. Nötter, kokoschips och en bit mörk choklad är perfekt att mumsa på en vanlig vardag.
 

favoritlax

Publicerad 2013-02-11 19:31:52 i Mat & Recept,

Jag klämde två laxfiléer ikväll, hungrig som en varg. Får därmed betala priset med genom en mindre god lunch imorgon.
Marinad:
Soja
Teryakisås
Mango chutney
peppar
vitlök
Sesamfrön (hade inga hemma)

Delivery

Publicerad 2013-02-11 18:52:18 i produkter,

Efter 8 timmar i skolan med seminarium och därefter trängsel på Gerdahallen blev jag så glad över paketet som väntade innanför dörren. Min leverans från Lorna Jane! Även om frakten kostade 20 dollar blev det billigare än att beställa från den svenska distributören. Kronan är väl stark i förhållande till dollarn nu. Istället för 660 kronor som det skulle kostat att köpa två linnen plus frakt från företaget i Sverige betalde jag 478 kronor från USA. Där finns dessutom många fler att välja mellan! Ett tips är att bli medlem så får du ett välkomserbjudande på 20 %. 
 

Husmanskost

Publicerad 2013-02-10 21:51:00 i Mat & Recept,

Det blev husmanskost ikväll. Korvstroganoff. Perfekt när man ska laga mycket mat! Det värsta jag visste var när mamma lagade ugnspannkaka eller korvstroganoff. Det slutade alltid med att jag åt något annat. Vet inte om det bara var trots eller om jag verkligen ogillade de rätterna. Roligt hur smaker kan förändras. Till grytor av olika slag brukar vi äta matvete eller någon kokt grönsak. Ikväll blev det harricoverts som jag älskar! 

Så mycket energi!

Publicerad 2013-02-10 13:45:00 i Mat & Recept, Träning,

Jag bestämde mig för att träningen skulle gå galant idag, vilket verkade fungera! Hade massor med energi och kunde stannat flera timmar på gymmet. Som tur var hade jag bråttom hem till plugg och annat hemmafix. Hann med en halvtimmes intervaller som verkligen utmanade konditionen och därefter ryggträning. Idag måste jag få sista plugget gjort inför seminariet imorgon och sedan ska alla dammråttor som samlats i hemmet avlivas. Crille ska hjälpa mig fixa ett bättre CV, men vi funderar på att sitta på ett mysigt café i eftermiddag och fixa med det. Då kan vi inte bli ovänner nämligen.. haha.
Våra frukostar idag hade stora kontraster, Crille skyller på sin onda mage som han måste vara snäll mot. Tror dock han var rätt nöjd att ha den ursäkten och få söt yoghurt och vita mackor. 
Dagens lunch: Lamfärsbiffar med grönsaker.

Fuskmat

Publicerad 2013-02-09 20:34:00 i Mat & Recept,

Jag fuskade idag. Var lat och hittade ett riktigt bra alternativ till att göra hemmagjord falafel. Köpte ekologiska veganska nuggets från ekko gourmet. Jättebra produkter utan några som helst tillsatser! Passade på att köpa rödbetsbiffar samtidigt. Gjorde däremot hemmagjort bröd i stekpanna. Crille som har magont fick panerad fisk istället för den kryddiga nuggeten. Goda och väldigt kryddiga var dom! I min falafelrulle hade jag även aubergine, tomat, sallad, paprika, rödlök och vitlöksdressing. Slängge ihop en hallonmousse, eller kanske snarare ett hallonfluff till efterrätt.
Hallonfluff/mousse
1 äggvita
1 dl mjölk (hade tänkt ha vispad grädde, men hade ingen)
1/2 banan
1,5 dl hallon
honung efter behag
 
 

Full kyl & frys

Publicerad 2013-02-09 16:52:58 i

Har haft en plugglördag, med en paus på Italia tillsammans med Jenny. Vi hann med en snabb shoppingrunda dessutom. Har även storhandlat och planerat veckans mat. Kyl och frys är nu proppfulla. Känns skönt! Tror inte vi sparade ett öre med tanke på den höga siffran på kvittot dock, men samtidigt slipper jag handla i veckan och kanske därmed skippar vissa onödiga frestelser. Tog en paus från träning idag, halsen ömmade lite. Tror det känns bättre imorgon! Ska nu fortsätta plugga någon timme innan middagen och en hemmakväll framför melodifestivalen.
Älskar när grönsakslådan är proppfull. 

Filmmys

Publicerad 2013-02-08 20:51:49 i

God mat och rödvin. Nu väntar en massa choklad och film. Tror vi klarar oss bra ikväll! Hoppas ni har en härlig fredagskväll!
Lamfärsbiffar:
Lammfärs
ägg
dijonsenap
timjan
rosmarin
oregano
spiskummin
paprikakrydda
koriander
vitlök
salt
peppar
Till biffarna åt vi hasselbackspotatis, tsatziki och en stor sallad.

Mål och planering

Publicerad 2013-02-08 19:09:00 i

Jag har bestämt mig för att varje söndag försöka göra en veckoplanering (åtminstone av måndag-torsdag) vad gäller träning och kost. Planera hur styrkan och konditionen ska läggas upp för att bäst komplettera varandra, försöka fastställa tider där träning passar in i vardagen (jag har lätt för att låta hela dagen kretsa kring träningspasset) och planera samt även inhandla veckans luncher och middagar. Det är klart att vissa planer kommer ändras under veckan men det är skönt att ha allt någorlunda förberett. För mig går väldigt mycket tid åt att tänka på sådana detaljer under dagen, vilka är tankar som skulle kunna ägnas åt bättre saker. Vi får se hur det slutar eftersom jag gärna går på lust och impuls. En utmaning!
 

Vaniljyoghurt

Publicerad 2013-02-08 13:11:00 i Mat & Recept,

Istället för att köpa vaniljyoghurt som ofta är väldigt sockrad brukar jag göra min egen.
Naturell yoghurt
vaniljpulver
stevia strö eller honung

Dagens lunch & middag

Publicerad 2013-02-07 19:51:00 i Mat & Recept,

Istället för att köpa lunch hem från Gerda valde jag att vara snål och pussla ihop lite tragiska saker till lunch. Halloumi, ägg, grönsaker och vindruvor.
 
Till middag blev det betydligt bättre. Mozzarellafylld kycklingfilé med matvete och ratatouille. Så jäkla gott och dessutom supernyttigt.
 
Ratatoulle:
gul lök
vitlök 
paprika
zuccini
krossade tomater
salt
peppar
paprikapulver
  • Skär grönsakerna i önskad storlek, bara vitlöken som ska finhackas. Fräs lök och vitlök i generöst med olivolja i en kastrull, lägg i resten av grönsakerna och fräs några minuter. krydda. Häll i tomatkrosset och smaka av. Låt puttra ganska länge, gärna 20 minuter för att få fram smakerna. 
 
 

Lax & kräftpasta

Publicerad 2013-02-07 08:29:00 i Mat & Recept,

Igårkväll var vi som sagt 6 tjejer som åt middag hos Erica. Vi gjorde laxbiffar med matvetesallad och såser. Det blev kanon. Kommer göra laxbiffar snart igen men variera innehållet något. Det är så mysigt att ses, laga mat och bara skvallra om vad som hänt i allas liv. Fick verkligen dåligt samvete när jag insåg hur sparsamma alla är när det kommer till matkostnader. Jag handlar mat nästan varje dag och gör aldrig storkok som räcker längre än till lunch dagen därpå. Borde börja planera bättre. Samtidigt förgyller det vardagen att kunna äta mer varierat även om det kostar mer. Svår nöt att knäcka. Jag kom hem till världens sötaste syn igårkväll. Crille hade följt mina instruktioner till punkt och pricka och lagat en lax- och kräftpasta. Dessutom hade han tagit bilder som jag kunde ha till bloggen. Mitt hjärta vad jag älskar dig. 
Idag blir det faktiskt ett pass på Gerdahallen. Jag tränar nästan aldrig pass och därför är det kul när det väl händer. Första året här i Lund tränade jag nästan bara pass, främst step & spinning. Idag står gympastång på schemat. Det är en blandning av enkla gympaövningar och styrka med stång. Min rumpa känner verkligen av gårdagens träningspass! Hallelujah!
Crilles lax- och kräftpasta (utan en enda grönsak tyvärr)

2 laxfiléer
1 burk kräftstjärtar
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 msk fiskfond
1 msk hummerfond
0,5 dl vitt vin
caynnepeppar
  • stek laxen snabbt, cirka 2 minuter, och lägg åt sidan. Blanda grädde, creme fraiche, fonder, viin och kryddor. Låt puttra i 5-6 minuter. Smaka av, kan lätt bli för salt, annars salta! Lägg i lax och kräftor och låt bli genomvarmt. Servera med fullkornstagliatelle. Det är säkert gott att ha typ purjolök eller scharlottenlök i.
En frukostbild. Hemmagjord musli toppas med extra cocos och dadlar. 
 
 
 

Hungerperiod

Publicerad 2013-02-06 16:33:18 i

Jag är inne i en period där jag aldrig riktigt känner mig mätt och hela tiden är sugen på något att äta. Pratade med Siri om vad men egentligen ska göra. Ska man försöka motstå suget och äta normalt eller ska man ge efter? Jag tror på en blandning. Det kanske är så att kroppen faktiskt behöver äta lite extra under vissa perioder och så länge man inte trycker i sig fel saker så ska man kanske lyssna på suget. 
Idag blev det ordentlig benträning, kände mig skakig när jag gick från gymmet. Hann även med 5 km på löpbandet. Nöjd. När jag kom hem gjorde jag proteingröt på havre & quinoa, en halv skopa proteinpulver pistage och kokos och lite äppelmos på toppen. Är godare än vad ögat kan tro.
 

Efterlyser variation

Publicerad 2013-02-06 08:14:00 i

Jag har för tillfället slut på musli och känner inte för att göra ny. Behöver variera mina frukostar lite. Just nu äter jag rostat vitt surdegsbröd vilket inte är den mest näringsrika... Såg reklamen om Paulúns nya granola-musli med lågt GI. Ska verkligen prova den. Finns i tre smaker. Hasselnötter & dadlar, mullbär & kardemumma, kakao & hallon. Det är säkert inte den billigaste produkten men det kan vara värt att prova. Är det någon som hunnit prova så rekommendera gärna vilken smak som är godast!

Nej till jordgubbspaj

Publicerad 2013-02-06 08:04:00 i Mat & Recept,

Mina kära vänner! Prova inte pajen jag gjorde igår. Dels var pajdegen ingen höjdare (föredrar smulvarianten) och dessutom blev jordgubbarna mosiga, vilket jag kunde räknat ut i förhand. Ägg i pajdegen gjorde att det blev mer som en halvmjuk kaka... Nätack. Prova istället smulpajen som blir lika god som vanlig smulpaj.  
Idag är det dags att komma igång med en inlämningsuppgift som ska in på fredag. Ska sitta med Siri under förmiddagen och tänkte sedan träna direkt efter att vi ätit lunch. Får kanske ta en runda på stan för att smälta maten innan, men jag brukar inte ha problem med att äta ganska nära inpå träning. Om det skulle kännas tungt kan man alltid träna styrka först och kondition sist. Ikväll ska vi ha tjejmiddag hos Erica. Ser så mycket fram emot att träffa mina tjejer. 
Nästa gång blir det vanlig smulpaj igen. Med hallon och björnbär. På mitt lite nyttigare sätt då!

Kycklinggryta och jordgubbspaj

Publicerad 2013-02-05 19:28:00 i Mat & Recept,

Kycklinggrytor är en räddare i nöden när man inte har någon fantasi. Blir alltid gott och kan göras lite hur som helst. Ikväll gjorde jag en Curry-mango-chili gryta. 
Kycklingfiléer
harricoverts
paprika
1,5 dl grädde
1 dl creme fraiche
2 msk chiliisås
2 msk mango chutney
1 msk kycklingfond
1-2 vitlöksklyftor
curry, chilipulver, paprikakrydda
  • Stek kyckling i kryddorna, blanda i chilisås, mango chutney, kycklingfond och 1 dl vatten. Häll i grädden och cremefraichen och pressa i vitlöken. Krydda med extra curry. Låt puttra ca 8-10 minuter och lägg i grönsakerna, låt puttra några minuter till. Vi åt grytan med matvete. 
Det fick även bli en liten dessert idag. Rensade kyl och frys i hopp om att hitta något att snaska på ikväll. Tyvärr var det relativt tomt, men hittade frysta jordgubbar längst in i frysen. Gjorde ett försök till jordgubbspaj. Testade en annan typ av pajdeg denna gång.
2 pajer:
Jordgubbar
30 g smör
1 dl mandelmjöl
1 ägg
2 msk havregryn
1,5 msk stevia
1 msk solroskärnor
  • Blanda allt och kleta det över jordgubbarna. Grädda på 200 grader i cirka 15 minuter. Får se senare om den är godkänd!
 

Dagens lunch

Publicerad 2013-02-05 13:16:00 i Mat & Recept,

Det blev tidig morgonträning följt av föreläsning nummer ett. Har precis ätit en god lunch och ska snart cykla upp till EC för dagens andra föreläsning. Gjorde en sallad med kräftsjärtar och parmesan. 
 
 

Tacokväll

Publicerad 2013-02-04 20:46:00 i Mat & Recept,

Både jag och Crille känner oss hängiga och då passar det utmärkt med tacomiddag i soffan. Får hoppas att en god natts sömn gör susen för oss båda. Magen är iallafall mer mottaglig för mat idag, vilket jag är tacksam för. Vitt rostat bröd har aldrig smakat så bra förut. 
 

Återhämtning

Publicerad 2013-02-04 07:40:00 i Mat & Recept,

Det blev inte mycket gjort igår. Inget stort intag av mat heller. Fick inte i mig något på hela dagen men vid 21 på kvällen åt jag (och behöll) ett daimchoklad. Vilken skitdag!!! Är fortfarande svag men mår bättre. Hade dock kunnat sova ett helt dygn. Måste vila ytterligare en dag från träningen för att bygga upp kroppen med lite mat. Igårkväll såg vi filmen "The impossible" som handlar om en familj som var med om tsunamin i Thailand. Den är verkligen jättejobbig och hemsk men man får en något bättre uppfattning om katasrofen. Se den! Vi lagade en underbar middag som jag tyvärr inte kunde äta. Men såhär såg Crilles tallrik ut.
Kycklingfilé, grönsaker i ugn och jordnötssås.
Min jordnötssås gör jag såhär (har ingen aning om mått utan smakar av efterhand):
Jordnötssmör
vatten (beroende på hur tjock sås man önskar)
soja
sambal oelek
honung
curry
vitlök
lite citronjuice
 

Aldrig igen...

Publicerad 2013-02-03 10:07:00 i

De där tequilashotsen som verkar som världens bästa idé sent på lördagskvällen är sällan lika kul dagen efter. Malin, Siri och jag åt sushi och förfestade hos Siri innan vi gick på korridorsfest på Malmö nation. Hade en jätterolig kväll men kommer nog stanna i soffan idag. Hatar det. En hel ledig dag som går tills spillo. Ska laga en god middag ikväll men annars har jag inte mycket att se fram emot. BLÄ.

Trött träning

Publicerad 2013-02-02 13:43:33 i Mat & Recept, Träning,

Vi åkte tillsammans till gymmet idag, det händer bara på helgen nu eftersom Crille jobabr heltid. Jag trodde att min vilodag igår skulle leda till ett överflöd av energi... oj vad fel jag hade! Kände mig trött och svag men tog mig igenom 4 km löpning, ett bröst och axelpass och crosstrainer på slutet. Av någon anledning blir man inte nöjd när känslan inte finns där, även om man tränar lika hårt som man brukar. Kan ju ha berott på vinet igårkväll! Fick en massa mat över från igår och lunchen var därför räddad idag!
Fick så fina tulpaner av Crilles pappa igår. Får vårkänslor!
 

Mat, mys och kaos

Publicerad 2013-02-01 22:21:00 i Mat & Recept,

Fredagskvällen har spenderats med familj och hundar i ett mysigt kaos. Ordnade en överraskningsmiddag för Crille ikväll. Han tog examen med högsta betyg i allt och det förtjänade att firas! Enligt Crilles pappa gjorde jag den godaste efterrätten han någonsin ätit! Kanske inte riktigt håller med men visst var den god. MÄKTIG om inte annat !Choklad & jordnötspaj. Världens kaloribomb. Är just nu drabbad av ordentlig matkoma. Skriver receptet imorgon... Vi körde en knytmiddag. Anita gjorde biffar och sås, Jossan & Tim gjorde gratäng och sallad. Jag gjorde efterrätt och tilltugg. Och vin såklart. 
Minja fick vara modell ikväll! Underbara lilla gris.
 
 

Restlunch

Publicerad 2013-02-01 13:05:36 i Mat & Recept,

Lunch av rester: teryakilax, halloumi och ugnsrostade grönsaker. Ska nu spendera eftermiddagen med seminarium innan helgen kan börja!

Nytt i garderoben

Publicerad 2013-02-01 09:30:58 i

Beställde dessa inspirerande toppar från Lorna Jane i USA. Orkade inte vänta på att min storlek skulle komma till den svenska sidan. Fick dock betala 20 dollar i frakt. Värt det? Fick 20 % rabatt och dessutom är kläderna något billigare i dollar så kanske. Längtar!
"there is no force equal to that of a determined woman" Älskar citatet!

 

Om

Min profilbild

Emilia

22 år och sambo. Läser sista terminen på PA-programmet i Lund. Är nyfiken på allt som har med träning, mat och hälsa att göra.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela